SEGRE

RAMADERIA ANÀLISI

El benefici per quilo de porc arriba a 20 cèntims de mitjana a l'any

Agricultura apunta que els resultats s’han quadruplicat respecte al 2018 || Els sacrificis es mantenen i les exportacions suposen el 69% de la producció

Imatge d’arxiu d’una explotació de porcí a la província de Lleida.

Imatge d’arxiu d’una explotació de porcí a la província de Lleida.J. MARTÍNEZ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La producció de carn de porc travessa un moment històric, amb unes cotitzacions disparades per la demanda de la Xina i que situa els beneficis de l’últim any en 20 cèntims d’euro per quilo, segons els càlculs de la conselleria d’Agricultura. En concret, l’informe elaborat amb dades del novembre calcula el preu de venda net en 1,27 euros el quilo viu, mentre que els costos de producció es mantenen estables en 1,07 euros. D’aquí el marge brut de 20 cèntims.

Per donar una idea de la importància d’aquest resultat, només cal tenir en compte que en les mateixes dates de l’any passat el benefici era de 5 cèntims de quilo, és a dir que aquest 2019 s’ha quadruplicat.

La província lidera la producció de porcí a l’Estat, amb un cens de 4,362 milions d’animals

L’anàlisi dels resultats mensuals reflecteix que entre els mesos de gener i març es van registrar preus per sota de costos, coincidint amb les dates en les quals la producció acostuma a registrar els pitjors resultats. A partir d’aleshores, els marges han estat positius, amb beneficis a dos dígits des del mes de maig.

Els més elevats s’han registrat a l’agost i al setembre, amb 35 cèntims per quilo, i el mes de novembre passat la conselleria calcula que van ser 32.

Les previsions apunten que la situació es mantindrà en positiu en la mesura en la qual Àsia, i en especial la Xina, continuïn amb la forta demanda de carn. Estem parlant de grans consumidors que es veuen immersos en problemes sanitaris derivats de la pesta porcina africana, en especial del gegant asiàtic que es veu forçat a incrementar les importacions per poder proveir el consum de la seua població. Els experts auguren que la demanda xinesa es mantindrà molt elevada almenys fins al 2025.

De fet, la conselleria apunta que es manté l’estabilitat en la xifra de sacrificis als escorxadors, mentre que les d’exportacions supera per primera vegada els 1,3 milions de tones, és a dir, el 69 per cent de la producció.

En aquest context, s’estan registrant cotitzacions rècord per a l’època a Mercolleida, i se superen en tauler els 1,5 euros per quilo de porc viu, com va publicar SEGRE diumenge.

El context actual del mercat és especialment favorable per a la producció d’animals, un sector liderat per la província de Lleida a l’Estat, però que està escanyant els resultats de les empreses d’elaborats carnis, que reclamen mesures per poder fer-se càrrec d’uns costos disparats.

tracking