SEGRE

INVESTIGACIÓ AGRÒNOMS

El regadiu modernitzat estalvia un 50% de l'aigua

Resultats de teledetecció en cultius extensius || El repte és replicar resultats en fruiters i vinyes de valor afegit

La sala d’actes d’Agrònoms, plena durant la jornada.

La sala d’actes d’Agrònoms, plena durant la jornada.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El regadiu modernitzat estalvia més del 50 per cent de l’aigua sobre el tradicional. Així ho va afirmar ahir el responsable de gestió de regadius de l’empresa pública Tragsa Pedro Fernández a la jornada tècnica que es va celebrar a Agrònoms sobre la tècnica de teledetecció i agricultura de precisió. Va explicar l’experiència que han portat a terme des de Tragsa en tres superfícies diferents de la zona regable de la Confederació Hidrogràfica del Duero amb una extensió de 40.000 hectàrees.

En aquest cas, s’ha combinat informació de diferents fonts, com les de satèl·lits i drons, i han aconseguit el desenvolupament de models d’evotranspiració, és a dir, de l’evaporació de l’aigua de reg que no s’arriba a aprofitar i la transpiració de les mateixes plantes.

Aplicació de les dades ofertes per satèl·lits i drons, entre altres sistemes

Es tracta d’un model amb el qual poden arribar a facilitar estimacions de situació i necessitats hídriques a set dies vista a l’agricultor. En plena celebració de la cimera a Madrid, va fer referència a l’emergència climàtica, “que ens porta a dissenyar nous formats i solucions per seguir complint els objectius de producció d’aliments amb igual o menor cost, tant de recursos (aigua, per exemple) com econòmics”.

Des de l’IRTA i com a organitzador de la jornada, Joaquim Bellvert va explicar que la teledetecció s’utilitza molt en cultius extensius i que el repte avui és fer el salt a produccions de més valor afegit, com poden ser els fruiters o les vinyes. Es tracta, va remarcar, no tan sols de produir, sinó d’aconseguir productes de qualitat. Va recordar les experiències que es porten a terme a Raimat, amb projectes de cooperació en viticultura de precisió.

També han portat a terme treballs en finques d’ametllers a Maials en què han analitzat el comportament d’arbres de tres anys amb aportacions de reg diferents en què s’han analitzat, per exemple, la relació de l’estrès hídric i la major o menor vegetació.

tracking