SEGRE

AGROALIMENTACIÓ MERCATS

El preu de pomes i peres es multiplica per tres des de l'origen fins a la taula a Catalunya

Segons l’Observatori de la conselleria d’Agricultura, el consumidor paga de mitjana entre 1,54 i 1,64 euros el quilo || Una fruita que està valorada entre 59 i 65 cèntims quan surt de la central

Imatge d’una finca productora de poma roja l’estiu passat.

Imatge d’una finca productora de poma roja l’estiu passat.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El preu de la fruita de llavor, pomes i peres, es triplica pràcticament des que surt de la central o de la cooperativa fins que arriba a la taula dels consumidors. Així es desprèn al contrastar les dades que recull i estandarditza la conselleria d’Agricultura.

Per exemple, al començament del mes de desembre passat, última informació oficial publicada pel departament, les pomes golden de primera qualitat es pagaven a entre 43 i 88 cèntims quan sortien de la central. És a dir, que el preu mitjà rondaria els 59 cèntims per quilo, ponderant entre el calibre 60 i 65 i el superior a 80 mil·límetres.

La conselleria afirma que aquestes dades corresponen a la mitjana de les centrals hortofructícoles que ofereixen dades a la conselleria de les províncies de Lleida i Girona. En aquest preu no s’inclou l’IVA, cost de confecció, comissions ni transport, aclareix el departament que dirigeix Teresa Jordà.

L’Observatori Agroalimentari de Preus, per la seua banda, situa el preu que paguen els consumidors catalans per un quilo de pomes en una mitjana d’1,54 euros. En aquest cas, la conselleria apunta que aquesta informació correspon a les dades que ofereix el panel de consumidors Kantar Worldpanel. De fet, el preu que paga el consumidor ha pujat fins a cinc cèntims respecte a les mateixes dates de l’any passat.

En el cas de la pera, la situació és bastant similar. En origen estem parlant d’una valoració de 47 i 75 cèntims el quilo en el cas de la varietat conferència, la més important pel que fa a volum de producció a Lleida. Dit d’una altra manera, la mitjana podria situar-se entorn dels 65 cèntims el quilo. Quan un consumidor opta per comprar aquesta fruita a Catalunya, paga una mitjana d’1,64 euros. En aquest cas, es tracta de 19 cèntims més que en les mateixes dates de l’any 2018.

Afrucat ha valorat en uns 90 milions d’euros les pèrdues de la fruita de pinyol catalana aquesta campanya i en 50 milions el que hauria d’invertir el ministeri a incentivar el pla d’arrancada.

El sector urgeix un pla d’arrancada de presseguers i nectariners

Afrucat urgeix un pla d’emergència per a la fruita de pinyol estatal compost per una bateria de mesures a curt i a llarg termini entre les quals destaca la sol·licitud al ministeri d’Agricultura d’un pla d’arrancada d’unes 10.000 hectàrees en tot l’Estat distribuïdes entre les principals zones productives com són Catalunya, Aragó, Múrcia i Extremadura. La patronal catalana de la fruita estima que l’aplicació d’aquest pla serviria de mesura de regulació de la producció d’aquelles varietats de fruita de pinyol menys eficients. Segons els seus càlculs, s’aconseguirien treure del saturat mercat europeu uns 300 milions de quilos de préssecs i nectarines (el 25% del qual produeix actualment Espanya).

tracking