SEGRE

AGROALIMENTACIÓ BALANÇ

El sector agroalimentari, el de més pes econòmic per a Catalunya

Genera un volum de negoci de 38.205 milions d’euros, el 16,28% del PIB, segons Prodeca i ACCIÓ || Genera, en conjunt, prop de 165.000 llocs de treball

Joan Romero i Ramon Sentmartí, a la presentació de l’informe econòmic

Joan Romero i Ramon Sentmartí, a la presentació de l’informe econòmicJORDI BATALLER/ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El sector agroalimentari s’està consolidant com un dels més potents a Catalunya amb un volum de negoci de 38.205 milions d’euros, un 16,28 per cent del PIB, segons un estudi presentat ahir per Prodeca i ACCIÓ. Es tracta del clúster líder a Catalunya i un hub de referència a Europa amb exportacions per valor de 9.900 milions d’euros, que es van incrementar un 6,14 per cent els primers nou mesos del 2019 en comparació amb el 2018. “Parlem d’un sector amb gairebé 4.000 empreses, 57.400 explotacions agràries i 436 establiments que dóna feina a prop de 165.000 treballadors”, va enumerar el director general de Prodeca, Ramon Sentmartí. A més, Catalunya s’erigeix com la principal destinació d’inversió estrangera del sector agroalimentari de l’Estat amb 533 milions d’euros de capital invertits en els últims cinc anys. “Es tracta del 22% de la inversió en capital en tot l’Estat. I aquesta inversió ha creat 1.547 llocs de treball a Catalunya, un 25 per cent del total a Espanya”, va puntualitzar el conseller delegat d’ACCIÓ, Joan Romero, que va detallar que els principals països d’origen de les inversions han estat Suïssa, els Estats Units, Alemanya, la Gran Bretanya i el Japó. “El sector agroalimentari català compta amb un mercat potencial de fins a 400 milions de consumidors a Europa i al Mediterrani-Àfrica amb distribució a menys de quaranta-vuit hores”, va recalcar Romero, que va ressaltar la connexió amb més de seixanta-quatre ciutats del nord d’Europa en menys de tres hores.

De fet, l’activitat exterior és clau per a l’impuls del sector agroalimentari català en els últims anys ja que un 60 per cent de les vendes són fora de Catalunya (per un 40 per cent a l’Estat) i es compten fins a un total de 546 filials a l’estranger d’empreses catalanes del sector agroalimentari.

L’informe destaca la importància de la venda a l’exterior, que representa el 60 per cent del total

En paral·lel, des d’ACCIÓ es va fer especial incidència en la importància de la tecnologia, que transformarà el sector agroalimentari amb tècniques com la realitat virtual, la intel·ligència artificial, la impressió 3D i 4D d’aliments o la nanotecnologia.

Aquestes dades contrasten amb la pèrdua de la renda agrària catalana, el valor generat per l’activitat del camp del 2018, que es va situar en 1.868 milions a Catalunya, la qual cosa representa un retrocés de pràcticament un 1 per cent respecte al 2017, segons les estimacions de la conselleria d’Agricultura.

tracking