SEGRE

AGRICULTURA CRISI

Els pagesos surten al carrer a Lleida divendres per defensar el camp

Organitzacions agràries, Afrucat i consistoris es conjuren contra els baixos preus || Diverses columnes de tractors confluiran al centre de la capital del Segrià

Un moment de l’assemblea celebrada ahir a Alcarràs per organitzar la marxa de divendres.

Un moment de l’assemblea celebrada ahir a Alcarràs per organitzar la marxa de divendres.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

“Salvem la pagesia, defensem el món rural.” Aquest és el lema triat ahir a la nit per organitzacions agràries, la patronal de la fruita Afrucat i consistoris de tota la província de cara a la celebració d’una gran manifestació divendres, dia 14, al centre de Lleida. Està previst que diverses columnes de tractors, fins a cinc, puguin arribar a confluir a la capital del Segrià per denunciar la situació crítica que travessa el camp per veure’s obligats a vendre els seus productes a preus per sota de costos de producció. És el que succeeix amb especial cruesa en el cas de la fruita de pinyol des de l’estiu del 2014, moment en què Rússia va decidir de la nit al dia el tancament de fronteres a producte europeu. Però no són els únics, altres agricultors, com aquells que es dediquen a produir oli d’oliva també s’estan trobant amb uns mercats que no valoren els seus esforços tenint en compte la qualitat del verge extra, i el mercat també s’acarnissa amb els productors de cereals. Per això, la concentració que tindrà lloc a la plaça Sant Joan de Lleida no se circumscriu a la fruita dolça, que ha pogut ser la punta de llança, sinó que vol unir agricultors i ramaders de tota la província.

Així va quedar patent ahir a la nit en una reunió que es va celebrar a Alcarràs per organitzar aquesta gran mobilització. Amb aquesta, es vol fer arribar a la ciutadania els problemes d’un sector que va molt més enllà de la producció d’aliments, sinó que també es presenta com a garant en favor del medi ambient i la cura del territori.

Planas aposta per “obtenir uns preus que siguin significativament més elevats” en origen

Aquesta protesta, a més, es produeix després que les mobilitzacions del món rural hagin estat una constant a tot el territori de l’Estat en les últimes setmanes, en què alertaven que el sector agrari està en una situació límit. Entre les mobilitzacions, hi va haver una manifestació a Saragossa, que va comptar amb la participació tant d’agricultors com d’alcaldes de la zona fructícola de Lleida. Segons un estudi presentat per Afrucat a l’acabar la campanya, només la fruita de pinyol catalana, la gran majoria produïda a Lleida, va perdre l’estiu passat noranta milions d’euros.

El ministre planteja canviar la llei de la cadena en favor del pagès

El ministre d’Agricultura, Luis Planas, es va reunir aquest dilluns amb el president de la Federació Espanyola d’Indústries d’Alimentació i Begudes (FIAB), Tomás Pascual, i directius d’aquesta patronal en què es va abordar la necessitat de modificar la llei de la Cadena Alimentària per millorar la posició d’agricultors i ramaders. El ministre defensa la necessitat d’incloure modificacions de la llei del 2013 que millorin la posició dels agricultors i ramaders a la cadena de valor i l’oportunitat que ofereix la transposició de la directiva de pràctiques comercials deslleials.

Hores abans d’aquesta reunió, Planas va dir que “la pretensió del Govern central és la d’aconseguir uns preus que siguin més significatius, més elevats i aconseguir que aquest tobogan de preus s’atenuï. Crec que no es tracta de culpabilitzar cap element de la cadena i és el moment d’obrir una reflexió col·lectiva sobre com, tenint aquest problema, com tots els elements de la cadena responem a aquesta situació”, va indicar.

Va dir que “els agricultors protesten amb justícia en molts casos” i fa falta determinar els marges de maniobra en cada punt de la cadena. En declaracions a la premsa després d’assistir a la presentació de l’Informe gener 2020 del Consell General d’Economistes, va instar a conèixer “exactament amb quins marges actuals funciona” cada part de la cadena agroalimentària en un intent de fer-la més transparent.

Planas va esmentar l’oli d’oliva i les fruites i hortalisses com els que “en aquests moments travessen una situació més complicada”.

Durant la presentació de l’informe, el ministre va establir, com a principals reptes per al “futur immediat”, la situació de la cadena agroalimentària i les negociacions de la Política Agrària Comuna de la UE per aconseguir un pressupost que s’adeqüi a les necessitats de tot l’Estat.

tracking