SEGRE

AGRICULTURA CRISI

El camp llança un SOS desesperat avui a Lleida amb una tractorada

L’organització preveu una participació històrica amb cinc columnes entrant a la ciutat || Madrid intenta apaivagar les protestes amb canvis a la llei de la cadena

523014_1.jpg

523014_1.jpgAMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La situació del camp és crítica i els agricultors llançaran avui un SOS a Lleida, amb una tractorada que s’augura històrica a la capital del Segrià. Els agricultors són cridats a concentrar-se entre les 7.30 i les 8.40 hores en diferents poblacions, com la Granja d’Escarp, Massalcoreig, Albesa, la Portella, Benavent de Segrià, Vilanova de Segrià, Corbins i Lleida, al pavelló del Barris Nord, punt en el qual està previst que els rebin l’alcalde de la ciutat, el president de la Diputació i la consellera d’Agricultura. Els tractors entraran a Lleida en cinc columnes diferents per les principals carreteres i està previst que els participants protagonitzin una concentració a la plaça Sant Joan amb la lectura de parlaments i una marxa posterior per carrers del centre de la ciutat.

Es tracta d’una mobilització que té una convocatòria transversal, a la qual s’inclou agricultors i ramaders davant de la crisi de preus que travessen, des de la fruita dolça fins als cereals, passant per l’oli d’oliva, per posar-ne alguns exemples. La convocatòria està avalada des de la Plataforma en Defensa de la Fruita, les organitzacions agràries, la Federació de Cooperatives, la patronal fructícola Afrucat i prop de 110 consistoris.

Els agricultors preveuen col·lapsar la ciutat davant d’una situació que posa en perill el futur del sector

Preveu centenars de tractors, amb el suport d’agricultors també de la Franja de Ponent davant d’una situació límit en moltes explotacions endeutades després d’anys de vendre a preus per sota de costos. Urgeixen crèdits sense necessitat d’avals i rebaixes fiscals i de Seguretat Social, però també plantejaments a mitjà i llarg termini per salvar un sector estratègic, adverteixen, sense el qual la despoblació rural s’agreujaria de forma més que preocupant. Com va publicar SEGRE ahir, hi ha sectors que estan venent les seues produccions a preus de fa deu anys, malgrat que els costos s’han disparat.

En aquest context, des del ministeri d’Agricultura s’intenta apaivagar les protestes a tot l’Estat. En una reunió presidida pel seu titular, Luis Planas, el Govern central va insistir que està plantejant la possibilitat de modificar parcialment part de la llei de la Cadena Alimentària de “forma imminent” per donar resposta als problemes del sector agrari com la venda a pèrdues, la referència dels preus de producció o la publicitat de la sancions. Una oferta que decep el sector, entre altres motius per la negativa a un pla d’arrancada de fruiters.

tracking