SEGRE

AGRICULTURA CRISI DE PREUS

Torra anuncia una cimera sobre la fruita i promet crèdits tous per al sector

El Govern pagarà les properes setmanes 1,5 milions del pla d’arrancada de fruiters

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern va anunciar ahir un paquet de mesures urgents per fer front a la crisi del sector de la fruita. Els pagesos podran disposar de crèdits bonificats i la Generalitat pagarà en les properes setmanes 1,5 milions d’euros dels ajuts per a arrancades de fruiters. Així mateix, se celebrarà una cimera a Barcelona per abordar la situació.

La Generalitat va anunciar ahir crèdits bonificats i una cimera a Barcelona per abordar la crisi del sector de la fruita. El president, Quim Torra, i la consellera d’Agricultura, Teresa Jordà, es van reunir amb representants de la fruita, alcaldes i sindicats per abordar la situació del sector. Tant un com l’altra van anunciar després de la trobada aquest paquet de “mesures urgents”, que inclou també el pagament entre finals de febrer i principis de març d’1,5 milions d’euros de la primera partida del pla d’arrancada del 2019-2020. Els agricultors i el territori van demanar avançar el pagament d’altres ajuts per a l’inici de la campanya.

Torra va assegurar que presentaran una moció al Parlament en defensa dels pagesos i va explicar que la cimera amb alcaldes i representants del sector servirà per “avaluar el punt en el qual ens trobem i una mirada de suport a la pagesia i la unitat”. “Per a mi és tan important que el Mobile World Congress sigui un èxit com que l’agricultura pugui continuar i la gent pugui guanyar-se la vida amb total dignitat”, va remarcar.

Així mateix, Jordà va recordar que “hi ha mesures a mitjà i llarg termini, que estan contemplades en un pla estratègic que el Govern fa temps que té elaborat”. “Després del veto rus ja prevèiem que podia passar això, i si ho sumem a unes campanyes dolentes, ha provocat la tempesta perfecta”, va dir. La consellera va assenyalar que “hi ha una línia de crèdits que ja fa dies que treballem” perquè “era evident que després d’aquestes liquidacions ruïnoses el sector necessitaria liquiditat”. “Ens vam asseure amb l’Institut Català de Finances i vam treballar en els crèdits per a circulant que seran d’entre 5.000 i 60.000 euros, amb dos anys de carència. La conselleria assumirà el 80% del risc i hem negociat la disminució del 50% dels interessos”, va dir Jordà. Va avançar que en els propers dies “l’equip del departament tindrem reunions amb les principals empreses comercialitzadores i distribuïdores del país”. Jordà va insistir que el pla d’arrancada s’ha de fer a tot l’Estat i va assenyalar que “ho hem assumit sols, sense ajuda del ministeri d’Agricultura”. Va apuntar que “no servirà de gaire si el ministeri no entén que el pla l’han de fer la resta de territoris de l’Estat”.

Per la seua part, Jordi Vidal, president de la Plataforma en Defensa del Sector de la Fruita, va demanar més “visibilitat” per al sector. Pere Roqué (Asaja) va instar a promoure el consum de fruita i va preguntar sobre “el producte que es ven a Mercabarna”. Osvald Esteve (Jarc) va sol·licitar una reunió “a dos bàndols, producció i comercialització”. Per la seua part, Jordi Verdú, alcalde de Corbins, va assenyalar que “per repoblar el territori és primordial que la pagesia pugui viure” i Albert Capdevila (FCAC) va demanar ajuts perquè les cooperatives puguin atendre pagaments.

Imatge de la reunió d’ahir a Lleida de Torra i Jordà amb alcaldes i representants del sector fructícola.

Imatge de la reunió d’ahir a Lleida de Torra i Jordà amb alcaldes i representants del sector fructícola.MAGDALENA ALTISENT

tracking