SEGRE

GAP Cooperativa, ramaders i ramaderes compromeses amb el territori i les persones

Gestió Agroramadera de Ponent (GAP) és una cooperativa que agrupa prop de 160 ramaders i ramaderes de les Garrigues i el Pla d’Urgell, que centren la seva activitat, principalment, en la producció de carn de porc

GAP Cooperativa, ramaders i ramaderes compromeses amb el territori i les persones

GAP Cooperativa, ramaders i ramaderes compromeses amb el territori i les personesGAP

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Tot i que els orígens d’aquesta organització es remunten als anys 70, al 2019 l’associació Gestió Agroramadera de Ponent es constitueix en una cooperativa agrària (GAP SCCL) per tal de mantenir la representativitat i el poder de decisió dels seus socis i sòcies. Els seus objectius prioritaris són la prestació de serveis d’assessorament tècnic i la gestió de les dejeccions ramaderes de les explotacions que es troben adherides al Pla de Gestió Conjunt.

El GAP Cooperativa aposta d’una manera decidida en la construcció d’un futur digne i sostenible per al sector agrícola i ramader de la comarca de les Garrigues, afectat per una greu manca de projectes empresarials i inversions capaces de generar llocs de treball que permetin fixar la població al territori.

Una bona mostra del compromís d’aquesta cooperativa amb el territori el trobem en la recent aprovació de la creació per part del GAP Cooperativa de la Fundació Ara Garrigues, amb una dotació inicial de 500.000 €, amb el principal objectiu de donar suport a projectes de caràcter empresarial, innovació i recerca desenvolupats a les Garrigues. La creació d’aquesta fundació es suma a altres col·laboracions i suports per part del GAP SCCL a un gran nombre d’iniciatives culturals, esportives, lúdiques, etc. impulsades a les Garrigues, així com a accions adreçades a apropar i sensibilitzar a la societat urbana cap a la realitat del món rural.

Així mateix, Gestió Agroramadera de Ponent, organització de referència en el sector porcí de Lleida, destaca per la seva ferma voluntat a l’hora d’optimitzar el tractament de les dejeccions ramaderes de la seva base territorial i per realitzar una gestió sostenible, efectiva i meticulosa dels excedents de purins. En aquest procés, les plantes de tractament de les dejeccions ramaderes VAG i Tracjusa, situades a Juneda i propietat dels socis i sòcies de GAP Cooperativa, són una eina estratègica

Actualment, GAP Cooperativa està tramitant el projecte Nova Tracjusa per substituir l’actual font de calor d’aquesta planta, ara amb gas natural, per un gas de síntesis obtingut a partir de la gasificació de combustibles derivats de residus urbans prèviament higienitzats i estabilitzats. El nou projecte presenta moltes avantatges respecte a l’actual model de funcionament, entre altres, facilitarà l’economia circular mitjançant la valorització energètica dels residus i l’obtenció d’adob orgànic de qualitat per als camps de conreu; tot això, mitjançant un procés molt més respectuós amb la salut i el medi ambient que l’actual. A tall d’exemple, significar que el nou projecte, que tindrà la capacitat de tractar tots els purins generats a les granges dels socis i sòcies del GAP, emetrà a l’atmosfera un 85% menys de gasos d’efecte hivernacle que actualment.

tracking