SEGRE

ESNOTICIA

Empreses de Lleida, entre el negoci i les pèrdues

Les agroalimentàries veuen créixer la demanda per les compres compulsives || Pimes temen números rojos de 560 milions

534832_2.jpg

534832_2.jpgJOAN GÓMEZ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La crisi sanitària generada pel coronavirus està trastocant tots els aspectes de la vida, i en el cas de l’economia està disparant la demanda per a algunes empreses, mentre que altres temen la seua paralització. Com va publicar ahir aquest diari, les centrals fructícoles han vist disparada la demanda entre un 50 i un 100% com a conseqüència de les compres compulsives dels ciutadans pel temor de mesures restrictives per part de les autoritats.

En una economia com l’actual, productors agroalimentaris, distribució i administracions criden a la calma i afirmen que no hi ha cap risc de desproveïment de productes. Però, malgrat tot, les demandes a les indústries agroalimentàries s’han disparat.

Pimec estima que les petites firmes de Lleida poden perdre de 360 a 560 milions

De fet, el consum a les llars està pujant un 180 per cent després de les mesures contra el Covid-19. La situació es repeteix en altres firmes i indústries agroalimentàries de la província, pressionades per un consum desbordat, que s’hauria de normalitzar entre noves crides a la calma.

Però la crisi pot tenir efectes molt negatius per a bona part de petites i mitjanes empreses, petits negocis que veuen en les crides de les autoritats sanitàries els ciutadans a quedar-se a casa un problema per als ingressos, per exemple, de bars, cafeteries o restaurants que aquests dies veuen com s’enfonsen, per exemple, el consum dels menús del dia.

Es tracta d’una conseqüència clara de l’increment del teletreball en moltes empreses, que han adoptat aquesta fórmula per evitar possibles contagis de les plantilles i que es dispari l’absentisme laboral per hipotètics confinaments en cas de dubtes que hagin pogut contreure el temut coronavirus.

La patronal de petites i mitjanes empreses catalanes Pimec ha detallat que la caiguda d’ingressos diaris registrada per les pimes catalanes entre l’1 de febrer i dimarts oscil·lava entre els 71 i els 108 milions d’euros. Amb aquestes xifres, calcula que les pimes catalanes ja han perdut entre 2.800 i 4.200 milions i que, si la situació de crisi sanitària s’allarga tres mesos, l’impacte s’elevarà a un mínim de 6.400 milions i un màxim de gairebé 10.000 milions, xifra que suposa un màxim del 2% de l’aportació de les pimes i autònoms al PIB català.

Si tenim en compte que l’economia de Lleida representa el 5,6 per cent del PIB de Catalunya, estem parlant que les petites empreses del pla i del Pirineu podrien arribar a acumular pèrdues de prop de 360 milions d’euros que, en el pitjor dels escenaris, es podria disparar fins als 560.

El 30 per cent de les empreses temen un augment de les baixes laborals que pot posar contra les cordes l’esquema de producció. Un percentatge lleugerament inferior, un 28,8 per cent, veu perill de ruptura d’estocs. Un 21 per cent de les empreses patirà un augment dels costos i un 18 per cent ja afronta tensions de tresoreria.

534832_3.jpg

534832_3.jpgJOAN GÓMEZ

534832_4.jpg

534832_4.jpgJOAN GÓMEZ

tracking