SEGRE

PORCÍ SANITAT

El preu del porc, en màxims, només superat durant la crisi del 2001

Cotitza a 1,54 €/kg i en l’episodi de pesta porcina clàssica va arribar a 1,61 || Agricultura redueix exigències d’analítiques en trameses a escorxador i en importacions

Imatge d’una explotació porcina a la província de Lleida.

Imatge d’una explotació porcina a la província de Lleida.J. MARTÍNEZ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La producció de porcí es manté en cotes històriques, mai vistes des del 2001, quan la crisi generada per la pesta porcina clàssica va disparar la valoració als mercats al caure l’oferta. Les últimes cotitzacions de la llotja Mercolleida situen el quilo de porc viu en 1,54 euros i caldria remuntar-se al març del 2001 per trobar una xifra superior, en concret d’1,61 €/kg. Fonts del sector van apuntar que malgrat les mesures adoptades contra el coronavirus, el mercat no s’està veient alterat i que les sortides d’animals des de les granges als escorxadors es porta a terme amb total normalitat.

En aquest context, la conselleria d’Agricultura ha emès les que qualifica com a instruccions provisionals del programa sanitari de porcí en les explotacions. Com a punts clau, recorda que cal continuar mantenint les pautes de vacunació dels animals contra l’Aujeszky, ja que és una obligació.

Els preus de porcí, 1,54 euros/quilo, es troben en cotes mai vistes des de l’any 2001

Continua quedant a decisió dels ramaders l’aplicació d’altres vacunes que no són obligatòries, com explica el responsable de porcí d’Unió de Pagesos (UP), Rossend Saltiveri. Es tracta per exemple, i en cas de granges de verres fonamentalment, de dosi de prevenció contra la grip o el circovirus.

Les modificacions fonamentals es registren en les analítiques que es feien fins ara als animals. D’una banda, Saltiveri va apuntar que es deixarà de fer la sagnia que es feia als porcs abans de trametre’ls als escorxadors per comprovar que s’havia complert amb l’obligatorietat de vacunar contra l’Aujeszky.

De l’altra, es redueix a la meitat les analítiques en cas d’animals importats. Va explicar que tradicionalment se’n feien dos: la primera a l’arribar a la granja i la segona en un termini de 8-10 deu dies. A partir d’ara només es farà aquesta última prova, però sense restricció de moviments d’animals.

tracking