SEGRE

ESNOTICIA

Les càrnies catalanes compren al mercat xinès 80.000 mascaretes

Iniciativa amb suport de Generalitat i subdelegació del Govern i gràcies a la col·laboració d’una firma de Lleida || Vivers Borda, amb contactes en aquest mercat

David Borda, de Vivers Borda de Castellserà, amb les caixes de màscares que van arribar ahir de la Xina.

David Borda, de Vivers Borda de Castellserà, amb les caixes de màscares que van arribar ahir de la Xina.PRODECA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les associacions càrnies Assocat i Fecic han importat de la Xina un total de 80.000 mascaretes, una primera partida que va arribar dijous a Barcelona via Turquia. En l’operatiu han participat amb diferents suports en els tràmits tant la Generalitat, amb el departament d’Agricultura i Prodeca, entre d’altres, i l’administració central, amb la subdelegació del Govern a Lleida. Tot plegat ha estat possible gràcies a la intervenció de Vivers Borda de Castellserà, que ha tancat la compra amb empreses del gegant asiàtic, un mercat que coneix bé gràcies precisament al fet que és exportador dels seus productes a la Xina.

Els secretaris generals d’Assocat, Salva Aragall, i de Fecir, Josep Collado, van explicar a SEGRE que els respectius associats van començar a tenir problemes per proveir-se de mascaretes i altres productes necessaris per a la protecció dels treballadors al mercat interior. En aquell moment, explica Aragall, des de l’associació van començar a fer gestions, primer a través del ministeri d’Indústria, però tant ell com Collado expliquen que aquest departament es trobava materialment desbordat per les necessitats d’empreses de tota mena i de tot el territori estatal. Va ser aleshores quan Assocat es va posar en contacte amb l’administració catalana i amb Fecic, va explicar Aragall, per poder aconseguir un proveïdor a la Xina, d’una banda, i unir comandes tant del sector del pollastre i el conill representats a Assocat, com de Fecic, patronal d’indústries càrnies, per poder fer comandes amb volum significatiu.

El projecte assortirà de mascaretes desenes d’agroalimentàries, algunes de les quals a Lleida

A partir de llavors, va començar una sèrie de treballs en una operació especialment complexa, tenint en compte que les mascaretes i altres equips de protecció van especialment buscats avui per tots els països en plena pandèmia. Va ser aleshores quan l’administració catalana va contactar amb David Borda, que gràcies al seu coneixement del mercat xinès a través de la seua empresa Vivers Borda ha tancat aquesta primera operació de compra de màscares. Són 42.000 del tipus FFP2 i 38.000 més d’un sol ús. Les mascaretes FFP2 tenen un nivell de fiabilitat d’evitar contagis d’un 94% i les d’un sol ús compten amb una capacitat de protecció d’un 80 per cent, segons dades de Borda.

Però Borda va explicar que a partir d’ara es preveuen altres operacions, amb l’arribada d’una nova comanda de màscares la setmana que ve. Es preveu ampliar a més la compra a guants o bates d’un sol ús que requereix el sector agroalimentari. D’altra banda, aquest operatiu o altres operacions similars es poden obrir a un altre tipus d’empreses més enllà del carni, com podria ser el fructícola, segons van explicar les fonts consultades. Aquesta tramesa que va arribar dijous a l’aeroport del Prat va fer escala a Istanbul, amb totes les garanties per part del govern de Turquia, segons van explicar a aquest diari fonts de Prodeca, que van voler destacar aquest extrem.

Són desenes les empreses que preveuen comptar amb aquestes mascaretes, entre les quals algunes de les grans firmes càrnies de la província de Lleida, segons ha pogut saber aquest diari.

tracking