SEGRE

ESNOTICIA

Temporers d'altres països poden treballar des de la primera jornada

Per complir una activitat considerada essencial, però tindran limitats els moviments || Fins que compleixin amb la quarantena de dos setmanesa l'arribar a Espanya

Un temporer fent tasques d’aclarida de fruiters en una finca d’Alcarràs.

Un temporer fent tasques d’aclarida de fruiters en una finca d’Alcarràs.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els temporers que arribin a l’Estat espanyol provinents d’altres països podran treballar des de la primera jornada, però després de complir la feina al camp o a les centrals fructícoles hauran de mantenir mesures de confinament durant dos setmanes. Així ho recull el Butlletí Oficial de l’Estat publicat ahir en una disposició addicional a l’ordre sobre la situació de les fronteres.

El subdelegat del Govern espanyol a Lleida, José Crespín, va recordar que els estrangers estan obligats a la quarantena i que només podrien sortir del lloc on hagin decidit mantenir el confinament per fer compres estrictament necessàries, per causes mèdiques o de força major. Ara, va indicar, s’inclou un nou supòsit, que és el de mantenir una activitat considerada essencial, supòsit en el qual es troba l’agroalimentació.

Aquesta modificació suposarà un alleujament en gran manera per a molts empresaris agraris de Lleida. Centenars de treballadors fixos discontinus de centrals i de finques de la província es trobaven als seus països quan es va decretar l’estat d’alarma.

Tot i el tancament de fronteres, inicialment es va obrir la possibilitat que poguessin viatjar a Lleida, però l’obligatorietat de la quarantena des de fa poc més d’una setmana es va convertir en un nou problema afegit. Amb tot, aquests treballadors hauran d’acreditar un contracte de treball o una relació laboral al creuar la frontera, tant si el personal arriba per via terrestre, aèria o, depenent de l’origen, marítima.

El president d’Afrucat, Francesc Torres, va dir que “aquesta ordre arriba en el millor dels moments ja que es farà efectiva a partir del diumenge 23 de maig [avui] i la setmana que ve arriben els primers autocars contractats per Afrucat amb treballadors romanesos. La seua arribada és clau per al desenvolupament de la campanya ja que es tracta de personal qualificat de difícil substitució, majoritàriament fixos discontinus. Estem parlant de treballadors formats: caps de línia de centrals, caps de manteniment, encarregats...”, va voler remarcar.

Va afegir que “amb les dificultats per aconseguir mà d’obra amb què ens estem trobant [agricultors i centrals] aquest any, era del tot inviable no poder disposar d’aquest personal ara que està a punt de començar la campanya del préssec i la nectarina. A més, s’afegia la dificultat que, si arribaven, s’havia de gestionar qui mantenia els empleats sense treballar mentre complien la quarantena”.

tracking