SEGRE

COMERÇ CAMPANYA DE LA FRUITA

Competència adverteix Afrucat per al·ludir al cost del Covid i preveure pujades de la fruita

L'organisme de la Generalitat avisa la producció que podria considerar-se una infracció de la llei || Després d'anys de pèrdues i de queixes dels pagesos per la pressió de la gran distribució

Recollida de paraguaians fa uns dies en una finca de Torres de Segre, abans de la gran pedregada.

Recollida de paraguaians fa uns dies en una finca de Torres de Segre, abans de la gran pedregada.MAITE MONNÉ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Fa molts anys que el sector de la fruita dolça denuncia la força de la gran distribució a la cadena de valor i fins i tot han estat també reiterades les queixes d’un poder que considera que ha atemptat contra la competència. Tot això en un context d’anys de vendes dels seus productes per sota de costos de producció. Tanmateix, són les mateixes empreses les que han rebut ara un seriós toc d’atenció per part de l’Autoritat Catalana de la Competència. El seu pecat s’hauria comès en la presentació d’Afrucat davant de la premsa de les previsions de collita de fruita de pinyol catalana per a aquest estiu, en les quals va al·ludir a l’encariment dels costos de producció pel Covid-19 i a una previsible o desitjada pujada de preus. Tot això tenint en compte que en aquell moment es calculava una collita un 18% inferior a la de l’any passat, una caiguda que després de les tempestes de pedra podria ser d’un 28%.

Competència ha enviat una missiva al president d’Afrucat, Francesc Torres, en la qual entre altres coses afirma que es van fer “algunes manifestacions que, malgrat que no eren evidents, podrien provocar algun tipus de malentès entre els agents del sector i d’aquesta manera portar a pràctiques anticompetitives”.

Competència demana “especial diligència per evitar fer recomanacions col·lectives de preus”

En la missiva, a la qual ha pogut tenir accés SEGRE, l’organisme de la Generalitat afirma que “si bé és normal que els increments de costos es traslladin, com a mínim en part, als preus dels productes, aquests trasllats els ha de decidir individualment cada productor o, en tot cas, l’organització de productors o l’associació de productors corresponent. En aquest sentit, s’ha de recordar que tant la normativa com la jurisprudència han determinat que “únicament els productors que formin part d’una mateixa organització de productors o d’una mateixa associació d’organitzacions de productors poden negociar conjuntament els preus de la seua producció”.

Tot seguit, l’Autoritat Catalana de la Competència demana “especial diligència per evitar fer recomanacions col·lectives de preus” o “qualsevol tipus de declaració en la qual els agents puguin interpretar que s’ha de produir un trasllat de l’augment de les despeses als preus dels productes de manera coordinada o homogènia, en relació amb una determinada quantitat o percentatge”, i adverteix que pot ser considerada una infracció de la llei de defensa de la competència.

A més a més, recorda la llei de la cadena alimentària, que “obliga el sector a respectar el cost de producció, prohibint la venda per sota del mateix cost”. El president d’Afrucat, Francesc Torres, ha demanat una reunió amb el director de Competència, Marc Realp.

L’organització es defensa i recorda la llei de la cadena Afrucat ha respost a l’Autoritat Catalana de la Competència recordant que a la roda de premsa sobre les previsions de collita de fruita de pinyol es va limitar a presentar dades objectives, com l’increment del cost de la mà d’obra per la pujada del Salari Mínim en un 15% l’any passat i en un 6% aquest, així com altres a causa dels nous sistemes de prevenció i protecció contra el Covid-19. També va al·ludir a la caiguda de producció estimada a Catalunya i a tot Europa, unes dades que “presenten un panorama de falta de producte generalitzada i, per tant, una millor posició del sector per poder defensar els nostres costos”.

tracking