SEGRE

AGRICULTURA LABORAL

Encreuament d'acusacions en plena campanya de la fruita

Organitzacions agràries, contra la criminalització del sector || UGT i Fruita amb Justícia Social, contra la dels temporers

Membres de Fruita amb Justícia Social, davant la seu d’Afrucat.

Membres de Fruita amb Justícia Social, davant la seu d’Afrucat.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La campanya de la fruita d’enguany està sent especialment complexa en el context de la pandèmia de coronavirus, i una mostra d’això va ser ahir l’encreuament d’acusacions i defenses entre organitzacions agràries, sindicats de treballadors, la plataforma Fruita amb Justícia Social i la subdelegació del Govern espanyol.

La jornada va començar amb reunions per part del subdelegat, José Crespín, amb representants del sector agrari, que va demanar no criminalitzar el camp, mentre instava a posar en relleu la tasca del sector. Després de les reunions amb líders d’UP, JARC, Asaja i Afrucat, va defensar que és un “sector que genera riquesa i ha implementat totes les mesures de seguretat i higiene necessàries per oferir seguretat als treballadors i a la producció”.

La plataforma social ha demanat a Inspecció de Treball que vigili totes les fructícoles i els escorxadors

Poc després, UGT FICA de Catalunya denunciava el que considera tracte discriminatori d’alguns consistoris, citant el d’Aitona que, en un ban als veïns, va demanar “a tots els treballadors de centrals de fruita i del camp que per evitar contagis limitin la seua activitat en espais públics i privats i, una vegada finalitzada la jornada laboral, romanguin a les seues cases i únicament surtin al carrer quan sigui estrictament necessari”.

Hores després va ser la plataforma Fruita amb Justícia Social la que en una compareixença davant la premsa explicava que ha reclamat a Inspecció de Treball que actuï d’ofici contra irregularitats que, va dir, ha detectat en la campanya, tant al camp com a les centrals, entre les quals va citar des d’incompliments del conveni en matèria laboral a la falta d’equips de protecció per als treballadors com poden ser les mascaretes, passant perquè molts temporers no tenen accés a allotjaments dignes, malgrat que els empresaris els han de facilitar si els empleats viuen a més de 75 quilòmetres del seu lloc de treball.

La plataforma també es va mostrar preocupada perquè “el segon brot no sigui el racisme”, després que “els últims dies han proliferat missatges d’odi responsabilitzant els temporers” pels brots de Covid-19 detectats al Segrià.

Creuen que aquest any han arribat més temporers que en altres campanyes, cosa que atribueixen a la crida efectuada per la patronal fructícola Afrucat.

tracking