SEGRE

RAMADERIA ANÀLISI

El porcí està superant amb èxit la crisi del Covid amb exportació

El marge de benefici es manté alt en el primer semestre, amb 20 cèntims d'euro per quilo d'animal viu || UP demana a les integradores que reparteixin beneficis

Un grup de garrins, en una granja.

Un grup de garrins, en una granja.INTERPORC

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El sector porcí va superant amb bona nota de moment la crisi generada per la pandèmia. Així ho demostra el fet que en el primer semestre d’aquest any el marge de benefici es manté elevat, en concret en 20 cèntims d’euro per quilo d’animal viu comercialitzat. El responsable del sector porcí d’Unió de Pagesos, Rossend Saltiveri, va explicar ahir que durant les primeres setmanes de les mesures de confinament es van registrar baixades de preus, però les cotitzacions han anat recuperant-se i de fet la mitjana semestral és d’1,40 euros per quilo de porc viu. Destaca a més el manteniment de les despeses de producció. UP va recordar que més del 70 per cent dels ramaders tenen les explotacions en règim d’integració, per la qual cosa les empreses propietàries dels animals els paguen una quantitat per cap de bestiar que cuiden. Saltiveri va aprofitar per demanar a les integradores que una part del benefici repercuteixi en el granger, perquè pugui assumir els costos i inversions derivats de noves normatives, essencialment de caràcter mediambiental.

Un dels grans puntals que avalen els resultats del sector són les exportacions, amb una gran demanda de la Xina, que continua patint en la seua ramaderia els efectes de la pesta porcina africana (PPA). A més, s’està deixant sentir el tancament de l’escorxador més gran d’Alemanya i dos d’Holanda per problemes derivats del Covid-19 entre les plantilles, amb una clara reducció dels caps de bestiar sacrificats en aquests països.

Una de les circumstàncies que podria canviar la marxa del sector porcí seria precisament algun revés en matèria de sanitat animal. Per aquest motiu, el responsable del porcí de l’organització agrària va remarcar la necessitat d’extremar les mesures per evitar un brot de la PPA. En aquest sentit, va alertar de la dependència de la importació de garrins i va advocar per equilibrar l’oferta d’aquests animals amb la capacitat d’engreixament. La província ha passat de tenir 421 granges de verres reproductores l’abril del 2017 a 386 el mes de juny passat. Tanmateix, les explotacions d’engreixament es mantenen estables, de 2.187 a 2.199 en el període analitzat.

D’altra banda, Josep Maria Cortazar, membre de la permanent d’Unió de Pagesos i responsable de sectors ramaders, va alertar que el porcí s’ha d’adaptar a les noves exigències normatives del reial decret d’ordenació porcina, publicat al febrer, i del decret de fertilització, aprovat fa un any.

tracking