SEGRE

ENTREVISTA AGRICULTURA

Teresa Jordà: «Hem fet el que havíem de fer a la campanya des del minut zero»

La consellera d'Agricultura analitza en aquesta entrevista el desenvolupament de la campanya de la fruita en plena pandèmia i la por d'altres comarques que es repeteixin problemes com al Baix Segre

«Hem fet el que havíem de fer a la campanya des del minut zero»

«Hem fet el que havíem de fer a la campanya des del minut zero»AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Què s’ha fet malament a la campanya de la fruita per trobar-nos en la situació actual amb el coronavirus?

Ens vam posar a treballar des del minut zero amb un protocol per coordinar la campanya agrària, que sempre és complexa. Vam treballar totes les administracions amb les organitzacions agràries i del sector, vam fer comissions tècniques de seguiment... En aquest sentit, estic contenta de la feina que s’ha fet. Els agricultors i les empreses han aplicat de forma exhaustiva els protocols d’actuació i prevenció contra el coronavirus tant al camp com a les centrals. Però a l’acabar la jornada, els treballadors se’n van a casa, a seguir amb la seua vida. No hi ajuda, el fet que hi hagi molta més gent de l’habitual als carrers. Possiblement era inevitable que passés tot el que ha passat. Cal treballar més units que mai i posar recursos, a més de continuar amb [neteja de] mans, [ús de] mascaretes i [guardant] les distàncies.

Altres comarques fructícoles cap a les quals es trasllada la campanya temen que es repeteixin els problemes que hi ha hagut al Baix Segre.

És una de les nostres grans preocupacions i ocupacions. Tenim l’experiència dels protocols ja en marxa i la magnitud de la campanya (en altres comarques) no és igual que al Baix Segre, parlem de menys persones. Els alcaldes coneixen la situació i s’estan fent cribratges més ràpids, mentre continuem treballant amb un protocol avalat per Salut.

És possible fer proves PCR a tots els temporers com s’ha anunciat en el cas de la verema al País Basc?

S’ha de tenir en compte que se n’estan fent molts aquí. Nosaltres estem fent cribratges i les empreses estan fent també tests, és una qüestió de magnitud i el departament de Salut està implicat en tots els sectors, no només en les empreses agroalimentàries.

S’està acusant el sector de racista per la situació de les persones sense papers. Què opina al respecte?

Cal posar en relleu la feina del sector. Nosaltres ho hem fet des del president i el vicepresident a tot l’Executiu, destacant el paper d’agricultors i empreses. Fem la millor fruita del món i som el primer exportador. Una altra cosa és la problemàtica que acompanya la temporada i que s’hauria d’abordar ja al setembre, no a l’abril. Interpel·lem el Govern central i s’ha d’assenyalar que ens ha ajudat molt poc no regularitzant els migrants sense papers. Ha vingut gent que no es podia guanyar la vida amb un contracte, que viu en l’economia submergida. Hem d’afrontar aquesta situació i buscar solucions.

Però el sector es troba criminalitzat.

La pagesia i el sector es veuen criminalitzats tot sovint, és un estigma. I tot quan cada vegada fan millor les coses i són els primers interessats a fer-ho així. Sí que és cert que sempre hi haurà algú que no ho farà tot bé, però són poquíssims i això cal explicar-ho a la ciutadania. Aquesta pandèmia també ens ha portat lliçons i ha atansat a la ciutadania productes de proximitat de màxima qualitat, com per exemple la fruita.

Com pot arribar a afectar aquest confinament el sector agroalimentari?

No canviarà pràcticament res, perquè és un sector essencial i totes les baules de la cadena estaran exemptes de les mesures excepcionals. Pel que fa a la mobilitat de les mercaderies passa el mateix.

tracking