SEGRE

ESNOTICIA

El SEM ha fet més de 1.500 proves PCR en empreses fructícoles del Segrià en deu dies

Reserva el pavelló Onze de Setembre com a hospital per estrenar-lo en el “gran rebrot de tardor”

La carpa que el SEM va instal·lar al costat de l’Arnau de Vilanova.

La carpa que el SEM va instal·lar al costat de l’Arnau de Vilanova.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) ha efectuat més de 1.500 PCR en empreses hortofructícoles del Segrià durant els últims deu dies per fer cribratge a persones sanes i malaltes de Covid-19. Així ho va afirmar a aquest diari el gerent del SEM, Antoni Encinas, que va destacar la col·laboració tant de les firmes com de la patronal del sector, i va apuntar que en la primera onada del virus no van fer aquestes proves. I és que en l’actual repunt bona part dels casos estan vinculats a l’àmbit de la recollida de la fruita, tot i que ara ja hi ha molta transmissió comunitària. En aquest sentit, considera que “tothom sabia que vindrien vint mil persones, i n’han vingut més, però això no és un tema sanitari. Cap dispositiu sanitari pot augmentar de cop un 10 per cent la seua capacitat per un increment de població. Aquesta crisi s’ha de gestionar com una catàstrofe”, sentencia. “No és només una crisi sanitària, és un tema social, econòmic, cultural... Només amb recursos sanitaris no es resoldrà”, va remarcar.

El gerent del SEM va indicar també que estimen que durant aquest rebrot no serà necessari utilitzar l’hospital amb 80 llits que estan instal·lant al pavelló Onze de Setembre. “El deixarem preparat per a la tardor. Estarà a punt entre el 30 de juliol i el 2 d’agost, però esperem mantenir-lo tancat fins a l’octubre”, va subratllar, i va detallar que està destinat a traslladar persones que porten una setmana ingressades a l’Arnau però “que no empitjoren”, per alliberar d’aquesta manera llits a l’hospital.

Salut notifica 154 nous positius i una defunció, així com cinc ingressats més per Covid-19

En aquest sentit, va assegurar que Lleida “no se salvarà d’un gran rebrot a la tardor” malgrat viure ara ja una segona onada. “La primera va infectar una mica més de mig milió de persones a Catalunya, un 5%, i la immunitat de grup s’aconsegueix quan s’arriba al 60-70%. Aquest rebrot ens agafa amb una seroprevalença del 2,9%. La resta són vulnerables i hem d’identificar d’ells quins tenen més risc de generar patologies greus, anar a l’UCI i fins i tot morir i protegir-los a qualsevol preu. Cal facilitar, informar i ajudar en la seua autocura perquè no hi ha recursos sanitaris ni de cap tipus per protegir les 48.000 persones vulnerables al Segrià”.

Va detallar que preveuen que el rebrot de la tardor s’iniciï a finals de setembre o octubre, coincidint amb l’arribada de la bronquiolitis dels nens i que s’encavalqui amb l’epidèmia de la grip, que s’estén fins al gener, i baixa al febrer i al març. “Preveiem sis mesos d’onada sostinguda”, va incidir. Va apuntar que en el pitjor dels escenaris es podrien necessitar vuitanta llits d’hospital més a Lleida.

D’altra banda, Salut va notificar ahir 154 positius de Covid-19, tots al pla i, d’aquests, 133, al Segrià. Així, el global d’afectats des de l’inici de la pandèmia ascendeix a 6.378 a la província. El departament va comunicar ahir una nova defunció, que la retrospectiva detalla que correspon a dilluns passat, i que eleva el total de decessos a 246. Salut no va informar ahir sobre les altes hospitalàries.

En aquest sentit, ha augmentat en cinc el nombre d’ingressats per coronavirus a Lleida, per la qual cosa n’hi ha 139, dels quals 16 a l’UCI, un més que a l’últim balanç. A l’Arnau hi ha 67 hospitalitzats (7 en cures intensives); al Santa Maria, 8 (5 a l’UCI); 14 a l’Hotel Nastasi; i 50 en centres privats, 4 a l’UCI.

En canvi, baixen de 82 a 78 les persones aïllades en equipaments. A l’Hotel Rambla n’hi ha 31 (4 positius i 27 contactes) i a La Manreana, 47, totes infectades.

tracking