SEGRE

ESNOTICIA

Salut tanca Arfon Fruits d'Aitona al tenir 19 positius de Covid treballant

És el primer cas registrat a Lleida des que es va declarar la pandèmia

L’activitat a Arfon Fruits d’Aitona ahir era nul·la després de la decisió de Salut de suspendre l’activitat.

L’activitat a Arfon Fruits d’Aitona ahir era nul·la després de la decisió de Salut de suspendre l’activitat.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El departament de Salut ha decidit suspendre l'activitat a les instal·lacions d'Arfon Fruits d'Aitona després de comprovar que 19 persones que havien donat positiu en les proves PCR de Covid-19 seguien treballant, segons va informar ahir. Amb tot, la Generalitat insisteix que el 99,9% de les empreses treballen bé.

Salut emmarca l’operació en els controls de cribratge i de comprovació de mesures contra el coronavirus que fa per trencar cadenes de transmissió al Baix Segre i és la primera empresa que obliga a tancar a la província. Explica que després de visitar Arfon Fruits es va acordar fer proves PCR a tots els seus treballadors i el 23 de juliol un equip del SEM es va traslladar a les instal·lacions i, encara que l’empresa ja estava notificada prèviament, els administradors es van oposar que es practiquessin.

La versió de Salut afirma que la fructícola va accedir al final que els treballadors que ho volguessin es fessin la prova. En total es van practicar a 90 dels 190 empleats i el 42% van resultar positives i es va tramitar les baixes laborals dels afectats. Dimecres passat, es va enviar un requeriment a l’empresa per completar el garbellament a tots els treballadors divendres. Tanmateix i segons Salut, davant de la sospita que estigués treballant alguna persona positiva, dijous juntament amb el departament de Treball van dur a terme una inspecció. Va ser llavors quan Salut apunta que es va constatar que 19 persones amb PCR positiva continuaven treballant. Així, i segons la informació del departament, davant de la gravetat d’aquests fets i per la falta de col·laboració per part de l’empresa, Salut Pública va emetre una resolució suspenent la seua activitat.

Mentre que l’empresa no va voler fer declaracions, l’alcaldessa d’Aitona, Rosa Pujol, va assenyalar que l’ajuntament fa de mitjancer entre la fructícola i Salut per tal d’agilitzar la tornada a l’activitat de l’empresa, garantint en tot moment la salut dels treballadors.

La gerent de les regions sanitàries de Lleida i de l’Alt Pirineu i Aran, Divina Farreny, va explicar que s’ha adoptat la mesura cautelar a l’espera que la firma li faciliti la informació que li va sol·licitar dissabte en relació amb una sèrie d’actuacions requerides al servei de prevenció de l’empresa per part del departament. La consellera d’Empresa, Àngels Chacón, pel seu costat, va voler destacar que el 99,9% de les empreses fan les coses bé.

Afrucat defensa la col·laboració de les seues empreses

El director d’Afrucat, Manel Simón, va destacar ahir que existeix una “total col·laboració” entre les empreses associades a aquesta organització empresarial i Salut. Arfon Fruits d’Aitona no es troba entre els seus membres. En aquesta línia va situar les analítiques que s’han practicat a les plantilles de les firmes fructícoles d’Afrucat, tant de forma directa com d’acord amb les autoritats sanitàries. En total, calcula que s’han dut a terme al voltant de 5.000 proves, bé serològiques bé PCR, i que les taxes de contagi són similars a les generals de la població. Va assegurar que davant de la mínima sospita s’aïlla els treballadors i es notifica la seua baixa laboral a l’espera d’anàlisis i va insistir que cap positiu va a treballar. Va descartar la possibilitat de contagis a les mateixes fructícoles davant de les mesures de seguretat implantades i situa els possibles positius en l’àmbit de les relacions socials fora dels llocs de treball.

tracking