SEGRE

AGRICULTURA PANDÈMIA

La Covid augmenta fins en 3.000 € al mes el cost de producció dels pagesos lleidatans

Segons Asaja, que exigeix a les autoritats sanitàries que publiquin la xifra de contagiats a la campanya de la fruita || Comença la collita de la poma golden, amb menys producció però més qualitat

La campanya de la poma golden ja està en marxa. Imatge d’ahir, a la partida Marimunt de Lleida.

La campanya de la poma golden ja està en marxa. Imatge d’ahir, a la partida Marimunt de Lleida.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els costos dels productors de fruita dolça de Lleida han augmentat de mitjana aquest any entre 2.000 i 3.000 euros al mes per explotació per adaptar-se als protocols contra la Covid-19, com l’adquisició de guants, mascaretes, gel hidroalcohòlic o termòmetres, entre altres factors. Així ho va assegurar ahir el president d’Asaja a la demarcació, Pere Roqué, que va insistir que els pagesos han seguit les recomanacions sanitàries a fi d’evitar la transmissió del virus a les seues explotacions. “Això demostra que el sector productiu de la fruita dolça vol complir amb tots els protocols que exigeix l’administració per evitar el coronavirus i fa patent que tota la informació que durant l’estiu s’ha anat propagant acusant els pagesos d’explotadors, racistes i que no complien les mesures de seguretat era falsa”, va afegir. Arran d’això, també va instar les autoritats sanitàries a publicar el nombre de persones que s’han contagiat de coronavirus a la campanya de la fruita, i a la Inspecció de Treball, a comunicar si ha imposat sancions a pagesos per incompliments en aquest àmbit.

En paral·lel, ja ha començat la campanya de recol·lecció de la poma golden a les comarques de Ponent. Des d’Asaja, van manifestar ahir que, a causa de les condicions meteorològiques, esperen una fruita de més qualitat però menys producció. En aquest sentit, van vaticinar que la quantitat collida es reduirà al voltant d’un 5 per cent en comparació amb el 2019. Com ja va publicar SEGRE, les previsions de la conselleria d’Agricultura i Afrucat calculen que, aquest any, Lleida produirà 189.360 tones de poma, un 16 per cent menys que el 2019, com a conseqüència precisament de les gelades i les pluges de la primavera, que van afectar el quallat i la floració, i de la pedra.

En el conjunt d’Europa, la producció de poma, i també la de pera, serà aquest 2020 la més baixa dels últims vuit anys, segons les previsions exposades a començaments de mes en el congrés Prognosfruit. Davant d’aquest escenari, Roqué va confiar que els preus que percebin els pagesos siguin més elevats que els de l’any passat, encara que va puntualitzar que és aviat per aventurar les xifres exactes.

Hi ha més menors no acompanyats que treballen al camp a LleidaCoincidint amb la pandèmia de coronavirus, el nombre de menors estrangers no acompanyats (menes) que treballen a les explotacions agrícoles lleidatanes ha augmentat un 60% aquesta campanya, segons les xifres que maneja Asaja. La pràctica totalitat són d’origen marroquí, tot i que també hi ha una minoria que procedeixen de Ghana i de Bolívia. En termes globals, la major part dels treballadors eventuals de la campanya fructícola d’aquest 2020 són originaris del Senegal i de Mali.

tracking