SEGRE

RAMADERIA CRISI

El sector de boví de carn perd 12 milions a Lleida

Segons Asoprovac, que denuncia que la caiguda de preus no arriba al consumidor || Els productors volen mesures urgents

Els ramaders de boví adverteixen de pèrdues milionàries.

Els ramaders de boví adverteixen de pèrdues milionàries.EFE/MARÍA LUISA GASPAR/ARCHIVO

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Associació Espanyola de Productors de Boví de Carn (Asoprovac) va alertar ahir de les pèrdues milionàries de més de 100 milions d’euros des del març, inici de la crisi sanitària del coronavirus, com a conseqüència exclusivament de la pèrdua de valor al mercat estatal per l’excessiva baixada de les cotitzacions en els preus de referència de bovins. Així, a Lleida, amb una cabanya de 228.373 animals destinats a sacrifici, les pèrdues podrien superar els 12 milions d’euros.

En concret, els productors de boví han remès en aquest sentit una carta al ministre d’Agricultura, Luis Planas, en la qual mostren la seua preocupació per la situació en el sector a l’observar “impotents” com descendeixen els preus de remuneració de manera contínua des que va començar la crisi del coronavirus.

Asoprovac demana poder garantir els preus, com estableix la llei de la Cadena Alimentària

Asoprovac, com ja va avançar SEGRE, adverteix d’una “caiguda desmesurada i imparable” dels seus ingressos que, denuncia, que no s’aprecien en punt de venda, on els preus, segons les dades del ministeri, s’haurien encarit en aquest mateix període.

Les pèrdues per la perduda de valor al mercat estatal, unit a un 2019 de menor rendibilitat, porten la producció ramadera de boví de carn a una situació d’“extrema fragilitat i debilitat” competitiva respecte a productors d’altres zones europees.

L’organització alerta que aquesta crisi generarà un descens de la producció molt superior a la viscuda en anteriors crisis, la del 2007-2008 i 2010-2012, generades per l’extrema volatilitat dels preus de les matèries primeres.

Per aquest motiu, Asoprovac demana que s’engegui el que està establert en la llei de la Cadena Alimentària, que protegeix “preus justos” als agricultors i ramaders.

A més, insta a reactivar l’observatori de preus de manera que el consumidor sigui conscient del diferencial de preus entre punt de venda i sector primari per provar d’esmorteir les diferències de preus entre origen i destinació.

tracking