SEGRE

AGRICULTURA PRODUCCIÓ

L'Albagés ja cull safrà per vendre'n 100.000 sobres

En súpers de Catalunya, Andorra i les Balears || La campanya va començar fa una setmana i acabarà d'aquí a uns 10 dies

602785_1.png

602785_1.pngLL.N,

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La firma El Tossal de les Garrigues, que produeix i comercialitza safrà de l’Albagés des de fa vuit anys, preveu vendre en aquesta campanya uns 100.000 sobres d’aquesta valorada espècia. Segons el responsable, Luis Nomen, la recol·lecció va començar fa una setmana, durarà deu dies més i s’espera arribar als 18 quilos.

S’ha de tenir en compte que es requereixen 150.000 flors per obtenir un gram de safrà. Els sobres són de 0,2 i 0,4 grams (aquest costa 4,5 euros); i de 0,6 per a la restauració.

En l’actualitat, treballen en la campanya nou persones que s’encarreguen de la recol·lecció i el torrat dels estams de les flors, un procés completament manual. L’empresa, que treballa en aquesta població de les Garrigues, té una hectàrea de terreny però també compta amb la col·laboració de set socis productors en aquest municipi i en altres punts de la comarca que sumen una altra hectàrea més.

La intenció, segons Nomen, és continuar reunint agricultors que es dediquin a aquest cultiu. La marca ven bulbs i compra la producció. Aquesta iniciativa es planteja com una manera de diversificar ingressos i compaginar aquest cultiu amb altres com l’olivera i l’ametller.

L’objectiu és expandir la marca, que ja es comercialitza en supermercats de Lleida, i incorporar altres punts de la geografia espanyola. En l’actualitat, es ven a Catalunya, Andorra i les Balears. El producte és totalment ecològic, ja que busca el certificat de qualitat cada any. En aquest sentit, un altre dels objectiu és aconseguir una Indicació Geogràfica Protegida (IGP), com la que té el torró d’Agramunt, que seria un primer pas per buscar una DO com la de l’oli d’oliva de la zona. Segons Nomen, la intenció és agrupar tots els productors del municipi i la comarca i també altres de Llimiana, al Pallars Jussà, i de Montblanc, a Tarragona, amb aquesta finalitat.

La collita del safrà és un treball minuciós que requereix anar al camp a primeres hores del matí i recollir fins al migdia. La flor del safrà requereix fred a les nits, boira de matinada i temperatures suaus al matí. Totes aquestes característiques de cultiu i recol·lecció fan que sigui una espècia cara i molt valorada a la cuina.

tracking