SEGRE

ALIMENTACIÓ INDICADORS

Més consum de proximitat i sa com a conseqüència de la pandèmia

Un estudi revela que els catalans van cada vegada més a les botigues de barri

Parada d’alimentació al mercadillo del Barris Nord, a l’octubre.

Parada d’alimentació al mercadillo del Barris Nord, a l’octubre.MAITE MONNÉ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’interès per consumir productes de proximitat s’ha incrementat durant la pandèmia a Catalunya. Així ho conclou un estudi elaborat pel Centre d’Investigació en Economia i Desenvolupament Agroalimentari (Creda), la UPC i l’IRTA i que va presentar ahir la conselleria d’Agricultura. Així, la Covid ha fet que el 19,6% dels catalans es mostri més propens a consumir productes locals i també ha provocat que disminueixi la compra d’aliments en supermercats i hipermercats. D’aquesta manera, un 5,3% dels catalans compra menys aliments en aquest tipus d’establiments en comparació amb abans de la crisi sanitària.

Al contrari, un 4,8% ha incrementat les compres a les botigues de barri “per evitar aglomeracions a les grans superfícies i recolzar els petits comerços locals”, en paraules de José María Gil, director del Creda-UPC-IRTA.

També professor de la UPC, Gil atribueix aquestes tendències al fet que els ciutadans proven de reduir les possibilitats d’infectar-se i destaca que el confinament va provocar un canvi de rutines de consum i molta gent es va acostumar a comprar a prop de casa.

En paral·lel i pels mateixos motius, també s’ha reduït la freqüència amb la qual es va a fer la compra i els que la fan una vegada o menys per setmana han passat de ser el 57,10% abans de la pandèmia al 77,5%.

Així mateix, durant la pandèmia també s’ha incrementat el consum de fruites i verdures. Dos de cada deu catalans en consumeixen més ara que abans de la crisi de la Covid. En canvi, el 15,6% ha reduït el consum d’aliments precuinats. Malgrat això, el 13,6% ha incrementat “molt o bastant” el consum de dolços i xocolates. “Aquests canvis han arribat per quedar-se”, va destacar ahir la consellera d’Agricultura, Teresa Jordà, que va subratllar que aquesta pot ser una “oportunitat” per aconseguir els objectius que la Generalitat persegueix des de fa anys, amb la vista posada a reduir el desaprofitament d’aliments, impulsar el consum de proximitat i afavorir que la població ingereixi aliments més saludables.

tracking