SEGRE

MACROECONOMIA ANÀLISI

El sector agroalimentari ha crescut un 5 per cent en plena pandèmia

Potenciat pel repunt del consum a la llar i les exportacions || L'estat d'alarma i les restriccions de mobilitat han modificat els hàbits familiars

La fruita i el porcí són dos dels sectors puntals en l’exportació agroalimentària.

La fruita i el porcí són dos dels sectors puntals en l’exportació agroalimentària.J. MARTÍNEZ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El sector agroalimentari, un dels puntals de l’economia de Lleida, ha crescut en plena pandèmia. Mentre que el producte interior brut general queia, el valor afegit brut del sector primari ha pujat 5 punts al segon i tercer trimestre de l’any, en taxes superiors al que havia fet anteriorment, quan oscil·lava entre 2 i 4 punts.

Així ho va explicar Judit Montoriol, lead economist de CaixaBank Research, a la jornada Resiliència i creixement del sector durant la pandèmia, en què va destacar el bon comportament de la indústria agroalimentària. De fet, els expedients de regulació temporal d’ocupació lligats a aquestes empreses han estat pocs i de curta durada, ja que en pocs mesos les indústries han reabsorbit els afectats, va explicar.

L’últim informe del sector elaborat pel servei d’estudis de CaixaBank posa de manifest el canvi d’hàbits del consum a causa de la pandèmia, amb restriccions de mobilitat i el tancament del canal horeca (hotels, restaurants i cafeteries). El 2019, un de cada quatre euros del consum de les famílies es destinava a alimentació. D’aquesta partida, un 36 per cent es portava a terme en restaurants o llocs de consum col·lectiu.

Amb el decret de l’estat d’alarma, el consum en alimentació es va disparar més d’un 90 per cent per la provisió de les famílies. En aquests moments, la despesa efectuada a les botigues d’alimentació se situa un 37 per cent per sobre de la que es va registrar el 2019, i s’aprecia un enfonsament del 40% al canal horeca, que es troba molt penalitzat en aquesta crisi per les restriccions, en paraules de Montoriol.

De fet, fa mesos que el sector de la restauració dels bars reclama mesures de suport a les administracions davant d’una situació molt difícil a causa dels tancaments decretats.

“Les exportacions alimentàries exhibeixen un gran dinamisme” Judit Montoriol va destacar que les exportacions agroalimentàries han exhibit un gran dinamisme durant la pandèmia en un context en el qual el comerç internacional ha patit amb especial intensitat l’impacte de la crisi. La carn de porcí, les fruites i algunes verdures fresques han estat els productes amb més demanda. Els països de la UE són les principals destinacions de les exportacions agroalimentàries espanyoles, amb França i Alemanya al capdavant. La Xina és la segona destinació extracomunitària, en bona mesura pel porcí.

tracking