SEGRE

AGRICULTURA LABORAL

Nova esbroncada d'administracions, pagesos i sindicats per la pròxima campanya de fruita

UGT arriba a qualificar de racistes ajuntaments i agricultors || Organitzacions agràries i consistoris aposten per la vacunació i els tests per als productors i els treballadors del camp

Imatge d’arxiu de temporers en una explotació fructícola de les comarques de Lleida.

Imatge d’arxiu de temporers en una explotació fructícola de les comarques de Lleida.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La reunió de la taula de seguiment de les campanyes agràries convocada ahir per la Generalitat va acabar amb més bronca i tensió que amb avanços de cara a la pròxima temporada de la fruita, segons van explicar ahir fonts que hi van ser presents. Des d’UGT van lamentar que “l’única preocupació hagi estat la mateixa campanya de recollida de la fruita” i “no s’hagi aportat cap mesura dirigida als temporers”. Segons participants en la reunió, va arribar a titllar de racistes ajuntaments i organitzacions agràries, una cosa que va encendre els ànims d’uns i d’altres. Des dels representants agraris presents i els alcaldes del Baix Segre es va rebutjar de ple l’acusació, com ja es va fer durant l’estiu passat. La majoria dels productors contracten any rere any el mateix personal i els seus representants van insistir que no poden donar feina a persones sense la situació administrativa en regla. Van afirmar que l’ocupabilitat i la situació de persones sense papers competeix a l’administració. CCOO, pel seu costat, va recordar el seu pla per a la campanya, que pateix “problemes estructurals i endèmics” agreujats per la pandèmia.

Des d’Unió de Pagesos, Jaume Pedrós va recordar que al voltant del 98% dels temporers són d’origen estranger, una cosa que segons la seua opinió desmunta l’acusació de racisme i en termes semblants, el president d’Asaja Lleida, Pere Roqué.

Lleida viurà la segona campanya de la fruita marcada encara pels efectes de la pandèmia

L’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, va demanar que no s’anticipin hipotètics dèficits de personal per recollir la fruita. Unes paraules que alguns van interpretar com una acusació que l’estiu passat haguessin fet un efecte crida a l’arribada de persones sense contracte. Malgrat tot, des de la Paeria no van apreciar que ningú es molestés per les paraules de Pueyo.

Organitzacions agràries i alcaldes del Baix Segre com els de d’Aitona i la Granja de Escarp, Rosa Pujol i Manel Solé, es van mostrar unànimes a l’hora de demanar vacunacions i tests de Covid-19 per als participants en la campanya, tant agricultors com treballadors del camp.

Pujol va proposar al departament de Salut que estudiï la possibilitat de vacunar preventivament, abans del començament de la recollida, tots els treballadors que es desplaçaran fins al Baix Segrià per participar en la campanya. També va plantejar que Salut dugui a terme proves serològiques per revisar la immunitat dels treballadors de la fruita, insistint que el Baix Segre no es pot permetre cap altre confinament com el que va patir l’estiu passat.

Inspecció només ha imposat 14 sancions per l’última campanya

Les últimes dades de la campanya de la fruita situen en catorze les sancions imposades per part de la Inspecció de Treball, segons les dades d’Unió de Pagesos, una incidència especialment baixa si es té en compte que dona ocupació a 30.000 i fins i tot 35.000 persones a Lleida en moments puntuals i depenent dels anys. El 2020, la contractació va ser inferior perquè Lleida tenia una collita especialment baixa de fruita de pinyol, que després es va veure retallada encara més com a conseqüència de les tempestes de pedra. La gestió va ser especialment difícil en plena pandèmia.

Després de la reunió d’ahir, el subdelegat del Govern central a Lleida, José Crespín, començarà una sèrie de trobades bilaterals amb els agents de la campanya de la fruita per tal de poder començar a planificar la que a la pràctica s’inicia a la primavera amb l’aclarida dels arbres.

tracking