SEGRE

El camp es mesura a les urnes

Gairebé 9.600 electors decideixen a Lleida la representativitat de les organitzacions agràries dijous i divendres

Imatge de les eleccions agràries celebrades el 2016.

El camp es mesura a les urnesACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El camp està cridat a les urnes la setmana que ve, dijous i divendres, a unes eleccions atípiques en plena pandèmia. En total, a la província de Lleida poden votar 9.599 electors, el 46,58% del cens de tot Catalunya per mesurar la representativitat de les organitzacions agràries. Dit d’una altra manera, servirà per decidir posteriorment la interlocució per exemple a les taules de concertació o sectorials amb l’Administració. Per fer-ho, hauran d’aconseguir almenys un 15 per cent dels vots.

El 2016, les primeres eleccions amb circumscripció única, es van saldar amb una nova majoria absoluta de Unió de Pagesos (UP) a l’obtenir el 56,77 per cent dels vots, més fins i tot que els que havien aconseguit el 2011.

Joves Agricultors de Catalunya (JARC) va revalidar també el seu segon lloc amb el 27,60 per cent, mentre que Asaja es va quedar senserepresentació, amb un 12,73% dels sufragis. Aquest any seran les primeres que organitza la Generalitat a Catalunya en les quals el vot serà cent per cent electrònic.

Els agricultors, ramaders i treballadors del sector forestal per compte propi amb dret a vot hauran, com ja s’havia anunciat, d’exercir el seu dret al vot per mitjans exclusivament electrònics. Així, podran utilitzar un certificat d’identificació com l’IdCAT Certificat, si endisposen, o recórrer a un sistema d’identificació biomètrica a través del mòbil. N’hi ha prou que el pagès es faci una selfie i faci una foto del DNI, a més d’una altra amb el seu rostre al costat del DNI. Aquesta imatge es transferirà a Agricultura, que validarà les dades i enviarà un codi d’un sol ús per exercir el vot.

En paral·lel, i amb l’objectiu de tancar la fractura digital, la conselleria també habilitarà 209 punts físics d’acompanyament al vot electrònic per tot Catalunya, dels quals n’hi haurà 58 a la vegueria de Lleida, 21 a la de l’Alt Pirineu i Aran, i 6 a la comarca del Solsonès. Si totes les persones físiques decidissin exercir el vot electrònic anant físicament a aquests centres d’acompanyament, el màxim de votants per centre seria de 85, perquè només els pagesos persones físiques poden utilitzar aquesta modalitat.

tracking