SEGRE

La gelada danya fins el 100% d'alguns fruiters a Lleida

En algunes finques la temperatura va arribar als cinc sota zero el cap de setmana passat

Els productors de fruita de Lleida temen una caiguda de la producció per la gelada de la passada matinada

Els productors de fruita de Lleida temen una caiguda de la producció per la gelada de la passada matinadaACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La conselleria d’Agricultura ha detectat danys de fins el 100% a la producció alguns fruiters d’os de Lleida per les gelades de les tres últimes nits, en les quals a moltes zones les temperatures han arribat a entre dos i tres graus sota zero i en algunes finques a cinc sota zero.

En zones baixes de riu, valls, fondalades, i espècies sensibles com l’albercoc, les pèrdues per parcel·la arribaran al 80-100% i en la resta de zones menys afectades els danys poden ser variables d’entre el 20-40%.

Els tècnics de la conselleria d’Agricultura han avançat que en el cultiu de l’albercoquer ja s’apunta a una pèrdua del 70% de la producció de la comarca del Segrià, que és la principal productora.

Aquesta gelada ha estat general a tota la plana de Lleida i ha afectat en diferent intensitat els cultius de fruita dolça, depenent de les zones, l’estat fenològic i les espècies, que es podran concretar millor, en els propers dies.

En la comarcal del Segrià, principalment la meitat sud, la fruita de pinyol està acabada de quallar, en un estat fenològic molt sensible al fred, segons la conselleria, que també preveu danys importants en ametller i en les varietats de pera de floració més primerenca.

La zona de la comarca de la Noguera afectada és el sud, entre Ivars de Noguera, Algerri, Os de Balaguer, Castelló de Farfanya fins Balaguer, La Sentiu, Bellcaire d’Urgell, Penelles, Vallfogona de Balaguer, Menàrguens, Térmens, Torrelameu i Albesa.

A la comarca de les Garrigues els municipis més afectats en fruita dolça són els del nord: Les Borges Blanques, Juneda, Arbeca, Puiggròs i Castelldans i en el cas de l’ametller, els danys s’han produït a les fondalades de tota la comarca.

Al Pla d’Urgell ha afectat tots els municipis amb fruita dolça i a La Segarra i a l’Urgell els danys afecten les ametlles.

tracking