SEGRE

CULTIUS TEMPERATURES

La segona nit de gelades dispara les pors de pèrdues de collites

A les comarques del pla i el Jussà, amb la fruita i els ametllers com els més afectats || També s'estimen problemes en vinyes i finques de cereals

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Dos nits seguides de gelades fan témer als productors de fruita de Lleida pèrdues de collita en municipis del Segrià, la Noguera, les Garrigues, l’Urgell, el Pallars Jussà i la Franja. Les temperatures de la nit de dissabte a diumenge van oscil·lar entre -1 i -3 graus de mitjana al pla, però el president d’Asaja, Pere Roqué, va destacar que el termòmetre va descendir en alguns punts fins als cinc graus sota zero.

Va assegurar que aquestes gelades afectaran tant la fruita de pinyol com la de llavor, que ja està en avançat estat de floració, amb un avanç de deu a quinze dies sobre el que es consideraria normal. En el cas de les pereres, es poden tractar amb gibberel·lina, però no així la fruita de pinyol ni les pomeres.

Roqué va apuntar que ja hi ha danys segurs en finques de pereres, nectarines, presseguers i albercocs “tocades pel fred”, tot i que caldrà esperar encara per conèixer una valoració més precisa. La caiguda dels termòmetres va ser més acusada que la de divendres a dissabte i, a més, més prolongada.

Més enllà dels problemes en la producció, les glaçades també poden afectar la qualitat de la fruita. Unió de Pagesos va destacar que els danys s’estendran també a ametllers i cultius d’alfals al Pallars Jussà, així com els de blat i ordi a la Segarra, a més de vinyes.

Davant d’aquesta situació, reclamen a Agricultura una valoració ràpida i precisa, així com un seguiment de l’afectació. En cas de confirmar-se els danys, demanen indemnitzar els pagesos afectats i l’adequació de l’IRPF a les pèrdues registrades. Les gelades també han afectat altres zones productores europees, com la Romanya.

La mobilització, que es va saldar sense incidents, va comptar amb el suport de les organitzacions agràries Asaja i Jarc, a més d’alcaldes de les Garrigues i el Segrià. En aquesta ocasió, els manifestants van bloquejar la calçada amb nou tractors i van fer talls intermitents d’uns vint minuts.

L’alcalde de Bovera, Òscar Acero, va explicar que “des del consistori enviarem una carta dirigida al director general de Desenvolupament Rural, Oriol Anson, convidant-lo a desplaçar-se a Bovera perquè d’una vegada per totes expliqui als pagesos afectats quines són les mesures que la Generalitat posarà sobre la taula per compensar els danys provocats pel Filomena”. Encara que durant la manifestació es va acordar fer una aturada en les protestes diumenge vinent, va assegurar que “si en els propers deu dies no rebem una resposta per part de la Generalitat, el 4 d’abril reprendrem els talls a la C-12”.

Sobre la reunió d’Agricultura amb la Taula Sectorial de l’Oli del 18 de març passat, Acero va criticar que “la Generalitat només parla de números però segueix sense proposar ajuts contundents que permetin pal·liar els problemes ocasionats a la producció”. Els agricultors van destacar que “estem al límit” i van criticar la “despreocupació” per part de l’administració.

Cinquè tall a la C-12 a Flix per exigir ajuts pel temporal Filomena

Un centenar d’agricultors van tornar a tallar ahir a la tarda la carretera C-12 al seu pas per Flix per exigir ajuts a la conselleria d’Agricultura per pal·liar els danys que van provocar les nevades del temporal Filomena del mes de gener passat. Va ser el cinquè diumenge consecutiu en què els afectats van tallar la C-12 com a mesura de protesta.

Els canelobres de gel, després de l’ús del reg per aspersió, es van tornar a apropiar els fruiters ahir.

Els canelobres de gel, després de l’ús del reg per aspersió, es van tornar a apropiar els fruiters ahir.F.X. MIARNAU

Els canelobres de gel, després de l’ús del reg per aspersió, es van tornar a apropiar els fruiters ahir.

Els canelobres de gel, després de l’ús del reg per aspersió, es van tornar a apropiar els fruiters ahir.F.X. MIARNAU

tracking