SEGRE

PANORAMA

Eurodiputada denunciarà a la UE transport marítim d'animals vius a Espanya

Eurodiputada denunciarà a la UE transport marítim d’animals vius a Espanya

Eurodiputada denunciarà a la UE transport marítim d'animals vius a Espanya

Eurodiputada denunciarà a la UE transport marítim d'animals vius a EspanyaEFE/Marcial Guillén/Archivo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’eurodiputada Anja Hazekamp ha denunciat aquest dissabte que el Govern li ha impedit l’accés al vaixell Elbeik, atracat al port de Cartagena, per comprovar les condicions en les quals estan sent sacrificats prop d’1.600 vedells, i ha anunciat que informarà a la UE de la deficient situació del transport marítim d’animals vius a Espanya.

L’"Elbeik" va salpar el passat 18 de desembre del port de Tarragona amb un total d’1.789 vedells a bord, procedents d’Aragó i amb destinació a Turquia, però van ser rebutjats en destinació pel risc de tenir la malaltia de la llengua blava, tornant per això a Espanya.

Hazekamp, observadora de la Comissió d’Investigació sobre Protecció dels Animals durant el Transport del Parlament Europeu i eurodiputada des de 2014, pretenia conèixer si el Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació (MAPA) està seguint les normes de benestar animal.

En declaracions a EFE, l’eurodiputada, que assegura haver tingut l’autorització del propietari del vaixell per accedir a ell, ha censurat al MAPA per estar posant "impediments" perquè no pugui comprovar el mètode de sacrifici de la càrrega, adduint que la seua presència "podria molestar" els treballadors que estan realitzant aquestes tasques.

"El que és realment molest és que estiguin matant a 380 vedells cada dia", ha lamentat Hazekamp, que porta des de 1992 exigint la prohibició del transport marítim d’animals vius, que s’efectuen en vaixells "vells, desballestats, amb més de mig segle de vida i en condicions inacceptables" per als exemplars.

En aquest sentit, l’eurodiputada holandesa ha assegurat que les companyies acudeixen als ports espanyols, com Tarragona i Cartagena, perquè a Espanya les normes sobre estàndards de benestar animal estan "baix mínims" i és més fàcil obtenir els permisos i certificats, mentre que en altres països de la UE és "més complicat".

A més, ha insistit que la normativa europea responsabilitza els països membres d’ocupar-se del compliment de la legislació sobre transport i benestar animal fins el lloc de destí, una cosa que no es pot comprovar, segons l’eurodiputada, perquè no hi ha cap persona responsable d’això a bord.

Per això, Hazekamp ha anunciat que informarà els seus companys del Parlament i de la Comissió Europea de "el que està passant a Espanya" i que les autoritats estatals li han impedit de comprovar la seua manera de procedir.

Per la seua part, la directora d’Igualtat Animal, Silvia Barquero, que ha acompanyat a l’eurodiputada en la seua visita a Cartagena, ha alertat que el tall del Canal de Suez, després d’encallar un vaixell portacontenidors, ha provocat el bloqueig a la zona quatre vaixells que van salpar d’Espanya en les setmanes prèvies carregats de centenars de caps de bestiar.

Així, esperen creuar aquest pas els vaixells "Unimar Livestock", que va sortir el 15 de març de Tarragona; l’"Omega Star", que va salpar de Cartagena un dia més tard; el "Gamma Star", que va sortir el 18 de març des del port de Cartagena, i el "Res", que va iniciar la seua travessia des de Cartagena el 22 de març.

A més, Igualtat Animal ha apuntat que altres vaixells atracats a Cartagena esperen que es desbloquegi el Canal de Suez per partir amb bestiar viu a bord, com és el cas del "Bashar One".

Els casos del "Karim Allah", la càrrega dels quals també va ser rebutjada i va ser sacrificada a Cartagena fa dos setmanes, i l’"Elbeik", així com informes de la Comissió Europea i múltiples investigacions, evidencien que Espanya no pot garantir el benestar dels animals durant aquests transports, segons aquesta ONG.

Per això, Igualtat Animal ha convocat per al migdia de dimarts vinent, 30 de març, una concentració davant de la seu del MAPA a Madrid per protestar contra l’exportació d’animals vius, una petició que ja acumula les 41.000 firmes en una iniciativa posada en marxa per aquesta organització.

tracking