SEGRE

UNIÓ EUROPEA

Brussel·les augura bones perspectives per als mercats agraris al llarg d'aquest any

Confia en la recuperació de la demanda per part dels sectors d'hostaleria i restauració || En el cas de la poma, aposta per consolidar l'increment del consum a les llars del 2020

Una explotació lleidatana de producció de poma pink lady.

Una explotació lleidatana de producció de poma pink lady.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La Comissió Europea ha llançat un missatge d’optimisme sobre l’evolució dels mercats agraris europeus aquest any, per als quals augura bones perspectives. Així consta a l’informe que acaba de fer públic i en el qual destaca a més la resistència que ha demostrat el sector al llarg de la crisi del coronavirus, com a activitat essencial que és.

Tot malgrat les diferents evolucions segons les branques d’activitat, davant dels problemes que han travessat els més lligats a l’hostaleria i la restauració. Precisament, des de la Comissió es confia en l’aixecament de les restriccions al canal Horeca per apuntalar els resultats, una cosa que dependrà en bona mesura del ritme de vacunació, que fins i tot continua sent massa lent a tot Europa.

La primera edició d’aquest any de l’informe Perspectives a curt termini dels mercats agraris de la UE posa la seua atenció en el fet que els preus dels cereals principals han tingut una tendència a l’alça, replicant a l’evolució dels mercats internacionals.

Considera que aquesta evolució no és flor d’un dia, sinó que es mantindrà en el temps per satisfer una demanda a l’alça, en bona part per a l’elaboració de pinsos per a animals. La producció cerealística europea pot augmentar a la campanya 2020-2021 entorn d’un 5,3%, a l’espera de la confirmació de dades. En oleaginoses el repunt se situaria entorn del 3,4% i en proteaginoses el repunt va ser d’un 7,9% a la campanya 2020/2021 i podria arribar al 7,9% en la 2021/2022.

En el cas de l’oli d’oliva, Brussel·les considera que el consum podria continuar creixent, en concret en un 3% a la campanya actual.

Precisament, la Comissió confia en aquesta millora i en les exportacions perquè els preus de l’or verd es recuperin. A favor hi juga el fet que els Estats Units han aixecat els aranzels que havia imposat Donald Trump a l’oli d’oliva espanyol, igual que altres productes com el vi, que van colpejar l’any passat la balança comercial de Lleida.

La producció de poma comunitària es manté estable, segons la UE, mentre que el consum de les llars europees ha pujat amb la pandèmia i s’espera que es mantingui en els 15,4 quilos per habitant.

La Comissió preveu un retrocés de les exportacions de porcí L’estudi de la Comissió Europea preveu que les exportacions de porcí es puguin veure ressentides aquest any perquè la Xina posarà un cert fre en les seues compres. El gegant asiàtic va recuperant, en aquest sentit, capacitat productiva després de dos anys amb les importacions disparades arran dels problemes de pesta porcina. Aquestes consideracions, doncs, li fan augurar una baixada de producció comunitària de porcí d’un 0,7%.

tracking