SEGRE

RAMADERIA SANITAT ANIMAL

La importació de porcs a Catalunya s'ha disparat un 36% malgrat el risc de la pesta

L'any passat van entrar de la Unió Europea més de 640.000 animals || Experts alerten que la majoria dels casos de la malaltia es produeixen pel moviment de cabanya

Imatge de porcs en una explotació d’engreixament d’animals.

Imatge de porcs en una explotació d’engreixament d’animals.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Experts en sanitat animal, ramaders, industrials, patronals i Administració coincideixen que el gran risc a què s’enfronta en aquests moments el sector porcí de Lleida i de Catalunya és el virus de la pesta porcina africana (PPA). Si arribés a detectar-se un cas suposaria una desfeta econòmica per al sector, atès que se’ls tancarien mercats de països tercers.

I precisament, els bons resultats econòmics dels últims anys del porcí estan lligats a les vendes a mercats com la Xina, la producció de la qual s’ha vist minvada precisament per la PPA, a més d’altres com ara el Japó o Corea. Malgrat totes aquestes premisses, les importacions de porcs per part del sector català es van disparar l’any passat més d’un 36 per cent, fins a arribar als 640.076 animals.

El 2018, les importacions d’animals comunitaris es van situar en 472.026. Un any després, la xifra va baixar fins als 469.577 porcs, una reducció que s’explicaria per l’aparició del focus de pesta a Bèlgica i la prevenció davant de l’entrada d’animals forans.

Tanmateix, l’any passat va tornar a repuntar i l’increment es va registrar en animals d’engreixament, però també en porcs la destinació dels quals era la indústria. Així ho va explicar la subdirectora general de Ramaderia de la Generalitat, Mercè Soler, a la jornada Pesta porcina africana: investigar, un pas essencial previ a la presa de decisions, en la qual una vegada més va insistir en la necessitat d’adoptar totes les mesures de prevenció tant activa com passiva en granges, transport o escorxadors, a més del control dels senglars com a possibles transmissors del virus de la pesta.

L’increment d’entrades es relaciona amb un vessant merament comercial davant d’una oferta de preus més baixos que els que en determinats moments es poden trobar al mercat català, malgrat els riscos.

L’increment d’entrades s’ha registrat també en el cas d’animals amb destinació a la indústria

A la mateixa jornada, Francesc Accensi, del departament de sanitat i anatomia animals de la Universitat Autònoma de Barcelona, CReSA, va deixar clar que si la PPA entra a Catalunya per importacions “estranyes o fraudulentes” seria un veritable drama. Per això, va insistir en el fet que és clau controlar les entrades, des de les condicions sanitàries dels mateixos porcs a les del transport, posant especial èmfasi en la desinfecció dels camions.

Els experts afirmen que bona part dels casos de la malaltia se solen produir per transmissió en el moviment d’animals, juntament amb factors com els senglars.

La pandèmia ha reduït a la meitat vendes d’empreses càrnies

La patronal càrnia Anafric insisteix al Govern espanyol que el sector ramader, carni i de pells ha de formar part dels fons d’ajuts directes d’11.000 milions d’euros per a empreses i autònoms afectats per la pandèmia. “Quan revisem al BOE els sectors inclosos ens posem les mans al cap. Shi ’inclou el tabac, però no el sector carni ni el ramader”, lamenta el president d’Anafric, José Friguls.

“No existim per al ministeri d’Economia, però tampoc per al d’Agricultura, i això significa un precedent molt negatiu en la nostra relació amb els dos ministeris”, diu Friguls, que a més alerta que l’impacte de la pandèmia del coronaviurs ha suposat la caiguda de fins a un 50% de la facturació en les empreses associades a Anafric.

“Si l’objectiu del reial decret llei és protegir el teixit productiu no es pot deixar de banda a un dels sectors que més aporta al PIB estatal”, afirma Friguls. 

tracking