SEGRE

Tests massius a les empreses agràries del Baix Segre i Lleida ciutat durant la campanya de la fruita

Un cribratge inicial tindrà lloc entre els dies 3 i 21 de maig

Lasseni Samake / Mali. «Estic aquí des del 1999 i treballo a la fruita i en escorxadors» El cas de Lasseni Samake, natural de Mali, és idèntic al de molts altres temporers que combinen el treball a la fruita amb altres activitats. Per exemple, ha estat empleat en escorxadorsde la zona. Va arribar a Espanya l'any 1999 i té la família al seu país, la seua dona i els cinc fills. Als seus quaranta- tres anys, aspira a un “contracte llarg” per poder fer que vinguin amb ell. Viu en una habitació que ha llogat a la ciutat de Lleida.

Els pagesos reivindiquen el seu paperMaite Monné

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El departament de Salut ha anunciat que convidarà aquest dimarts el centenar d’empreses agràries del Baix Segre i la ciutat de Lleida, així com als pagesos, a participar en el programa de cribratge dissenyat en el marc de la campanya de la recollida de la fruita d’enguany. L’adhesió a aquests cribratges per part de les empreses i dels treballadors és voluntària i ha de servir per detectar casos asimptomàtics entre les plantilles, segons la Generalitat. Per aquest motiu, des de Salut s’apel·la a la col·laboració del sector a fi de poder gaudir d’una campanya de la fruita segura.

El programa compta amb un cribratge inicial que tindrà lloc entre els dies 3 i 21 de maig i que permetrà obtenir una fotografia de la situació epidemiològica del sector al començament de la campanya. Posteriorment, i fins que aquesta finalitzi, es duran a terme cribratges seriats cada 15 dies. En cas de brot, es duran a terme cribratges addicionals.

Les proves es faran en les mateixes empreses per mitjà de PCR amb automostra nasal, tècnica que facilita l’autogestió de les pròpies empreses a l’hora d’organitzar la recollida de la mostra.

Les empreses i els pagesos que desitgin prendre part en les proves han d’omplir abans del dia 26 d’abril la sol·licitud que Salut els ha fet arribar. Aquestes empreses hauran de facilitar una base de dades amb informació nominal dels seus treballadors. A més, caldrà que els seus serveis de prevenció col·laborin en l’organització dels cribratges, la recollida de mostres, la comunicació de resultats i l’establiment d’aïllaments dels positius i de quarantenes dels contactes laborals.

Les empreses participants s’hauran de comprometre, a més, a organitzar la plantilla en grups de treball estables de 5-6 persones que, en cas d’un positiu, permetin identificar de forma àgil tots els treballadors que hagin de fer quarantena. Aquests grups estables s’hauran de mantenir també durant els descansos, a l’hora dels àpats i als vestuaris, i també al transport i l’allotjament, si aquests depenen de l’empresa.

Recomanacions per a empresaris i treballadors de la fruita

D'altra banda, Salut ha actualitzat els documents de recomanacions en forma d’infografia (veure document) per a empresaris i treballadors de la fruita en 9 idiomes diferents (català, castellà, anglès, francès, àrab, romanès, urdú, wòlof i fula). Aquests documents es faran arribar tant en format digital com en paper a totes les empreses, pagesos, ajuntaments i consells comarcals del Baix Segre i de la ciutat de Lleida, juntament amb informació per a la detecció precoç de la COVID-19 i els aïllaments de positius i contactes estrets.

tracking