SEGRE

AIGÜES ENERGIA

Quin serà l'impacte de la nova factura de la llum en els regadius de Lleida?

Denuncien que hi ha més períodes amb les hores més cares per al reg i s'han reduït les barates || Algunes comunitats contracten més potència per bombar la mateixa aigua en menys temps

La planta de bombatge d’aigua amb energia solar del Segrià Sud, a 1 km de Maials, es va fer el 2019.

La planta de bombatge d’aigua amb energia solar del Segrià Sud, a 1 km de Maials, es va fer el 2019.C.G.R.S.S.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La nova factura de la llum, que va entrar en vigor dimarts i ha d’abaratir el rebut al voltant d’un 3,4% per a dinou milions de llars en el conjunt de l’Estat, no beneficia tots els sectors de la mateixa manera. En el cas dels regadius, és més aviat al contrari i si bé en els grans sistemes de reg l’impacte serà lleu, en el cas dels petits regants la factura pot incrementar-se fins a un 15% al cap de l’any.

Fonts del sector van assenyalar que això perjudica especialment comunitats o regs particulars amb elevacions de cabal directament d’un canal o del riu que tenen subministrament elèctric en baixa tensió. En aquests casos, el rebut de la llum pot disparar-se el 15 per cent.

En altres com el Segrià Sud no afecta perquè bomben a la nit i caps de setmana, mentre que per al Garrigues Sud suposarà més despesa a l’agost, la qual cosa obligarà a fer noves infraestructures.

A més, associacions de regants expliquen que la nova factura elèctrica té més períodes de llum cara (P1 a P4) i menys de barata (P5 i P6). Així mateix, els mesos de juliol i agost, els de més consum d’aigua per a reg i, per tant, de més utilització d’energia elèctrica, també seran més cars. Al juliol s’incrementa el nombre d’hores de tarifa més cara (P1) i a l’agost, que fins ara mantenia la tarifa més barata (P6) durant tot el dia i tot el mes, deixa de ser avantatjós per al regadiu i prioritza les hores més cares (P3 i P4), excepte en les hores de matinada i els caps de setmana.

Segons alguns regants, aquest extrem obligarà que algunes comunitats hagin de contractar més potència per poder bombar durant menys hores la mateixa quantitat d’aigua que fins ara utilitzaven durant tota la jornada. La Federació Espanyola de Comunitats de Regants (Fenacore) considera que el sector ja ha quedat fortament castigat, ja que des del 2008 els costos energètics s’han disparat un 120%. En aquest sentit, ha demanat que els regants puguin firmar dos contractes elèctrics a l’any.

Els regadius s’apunten a l’energia solar per abaratir costos

Cada vegada són més les comunitats de regants que acudeixen a les energies renovables per generar electricitat i abaratir la factura al cap de l’any. És el cas, per exemple, del Segrià Sud i el Garrigues Sud, on s’estan implantant plaques solars al costat de les basses de regadiu per permetre el bombatge d’aigua.

Els regants consideren que les inversions que s’hi porten a terme s’amortitzen en uns deu anys i després l’energia serà molt barata. Al Segrià Sud es va instal·lar el 2019 una planta solar que funciona aquesta campanya i al Garrigues Sud han presentat un projecte i ben aviat tindran a punt el segon.

tracking