SEGRE

RAMADERIA ANÀLISI

Lleida ha perdut des del 2017 25 granges de vaques lleteres

Els ramaders acumulen al mes 1.350 € de números rojos de mitjana en el període 2018-2020 || Un sector en greu crisi

El degoteig de tancament de granges es manté en els últims anys.

El degoteig de tancament de granges es manté en els últims anys.JARC

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Fa anys que les granges de boví de llet estan sumides en una particular crisi, agreujada des que van desaparèixer les quotes de producció a la Unió Europea el març del 2015. El degoteig de tancaments d’explotacions que no poden afrontar la situació, a més dels problemes de relleu generacional, s’ha traduït en la pèrdua de vint-i-cinc explotacions entre els anys 2017 i 2020 a la demarcació de Lleida.

La conselleria d’Agricultura tenia comptabilitzades una mitjana de 141 explotacions a les comarques lleidatanes a l’inici d’aquest període, mentre que el desembre del 2020 tot just en quedaven 116. Això no vol dir que hagi baixat la producció làctia, perquè les explotacions que segueixen al mercat són les més ben dimensionades per afrontar la situació.

Per exemple, Lleida tenia poc més de 19.000 vaques productores l’any 2013, que generaven 212,8 milions de litres. El 2020 el cens s’elevava a 22.389 vaques munyides i la producció en litres assolia els 288,7 milions, d’acord amb els informes oficials.

En aquest context, JARC i COAG denuncien que els ramaders lactis van perdre 1.350 euros al mes de mitjana en el període 2018-2020. Assenyalen que l’estudi de la cadena de valor de la llet líquida de l’Observatori de la Cadena Alimentària avalen les seues denúncies sobre la situació del sector i xifren en 2.270 els tancaments d’explotacions a l’Estat en tres anys. Insten l’Agència d’Informació i Control Alimentaris a inspeccionar d’ofici tots els contractes en vigor entre indústries i ramaders.

Demanen que Moncloa i Govern intervinguin davant de la crisi

Unió de Pagesos ha exigit als governs català i espanyol que intercedeixin en el preu de la llet que paguen les distribuïdores als productors. Concretament, els ramaders demanen que les administracions obliguin les cadenes de supermercats a pagar un preu que cobreixi el cost dels professionals del món lacti, una condició que no es dóna actualment. De fet, afirmen que per cada litre de llet que surt al mercat, els productors perden dos cèntims.

Els ramaders acusen la gran distribució de forçar preus per sota dels costos

Aquest conflicte fa anys que hi és, però durant aquests últims s’ha agreujat. Unió de Pagesos explica que en vint anys han tancat 1.194 granges de llet, xifra que representa un 73% dels productors que hi havia el 2000 per les pèrdues “inassumibles” que han de suportar.

tracking