SEGRE

AGRICULTURA MEDI AMBIENT

La Generalitat prorroga quatre anys més la moratòria a noves granges en 7 municipis

Per excés de nitrats per purins i en limita la construcció o ampliació en 123 més || La conselleria d'Acció Climàtica demana més temps al constatar que la contaminació dels aqüífers no ha millorat

Aplicació de purins en una finca agrària de Lleida.

Aplicació de purins en una finca agrària de Lleida.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El Consell Executiu va aprovar ahir un decret llei pel qual prorroga quatre anys més la moratòria a la construcció i l’ampliació de granges en set municipis de Lleida situats en zona vulnerable per excés de nitrats a les aigües per purins i amb una alta concentració de bestiar.

La primera moratòria es va establir el 2019 amb l’aprovació del decret de gestió de purins i finalitza aquest mes. La mesura presa ahir allarga el veto fins a l’estiu del 2025.

Com el 2019, afecta 7 municipis de Lleida, 68 al conjunt de Catalunya.

Són quatre del Pla d’Urgell: Golmés, Miralcamp, Mollerussa i Vilanova de Bellpuig; un del Segrià (Soses); un de la Noguera (Bell-munt d’Urgell), i un més a les Garrigues (Puiggròs).

A part d’aquestes localitats (la majoria de les 68 se situen a Osona), la resta de municipis situats en zona vulnerable per contaminació de les aigües per nitrats seguiran també amb limitacions de manera que només podran construir o ampliar granges si eviten aplicar dejeccions en cultius.

Des del mes d’abril passat, a Lleida són 130 els municipis en aquesta situació, la qual cosa els obliga a aplicar plans de gestió en cada explotació i utilitzar barems com els nitrògens de referència a l’hora d’aplicar fertilitzants. L’anunci d’aquesta mesura es va donar a conèixer una setmana després que la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre fes públic el seu informe quadriennal sobre la situació de les aigües subterrànies i superficials en relació amb la presència de nitrats i constatés que no ha millorat en els últims quatre anys a tota la conca, tampoc a Catalunya (vegeu el desglossament).

La consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, va assegurar ahir després de la reunió de l’Executiu que l’“índex de contaminació ha disminuït” en aquests municipis però encara de forma insuficient, per la qual cosa “necessitem més temps”. Va recordar que el decret estableix mesures encaminades a millorar la gestió de purins i obliga els ramaders a declarar-los cada any. Fonts del sector ramader van considerar la moratòria “una derrota per a l’administració”, encara que van recordar que és una part “ínfima” del decret de purins.

El següent pas serà, si es confirma, la presentació d’una demanda davant del Tribunal de Justícia de la Unió Europea, la qual cosa podria comportar multes contra el Govern espanyol.

L’Agència Catalana de l’Aigua i la CHE mantenen un control periòdic sobre la situació de les aigües. En el cas de l’organisme de conca català, du a terme mostrejos en més de 500 punts de control a Catalunya des de l’any 1998.

La UE estudia presentar una demanda i no descarta multes La contaminació difusa per excés de nitrats d’origen agrari afecta a Catalunya 465 municipis, un 49% del total. A Lleida ja són 130 els inclosos en zona vulnerable, després de l’aplicació del mes d’abril passat.

tracking