SEGRE

AGRICULTURA FRUITA

Arranca la collita de pera llimonera amb menys fruita però més qualitat

A falta de previsions oficials per a Lleida, s'augura un lleuger descens de la producció || Les gelades de la primavera van afectar les principals zones productores

Les altes temperatures han beneficiat els calibres i els sucres de la pera llimonera.

Les altes temperatures han beneficiat els calibres i els sucres de la pera llimonera.JORDI ECHEVARRIA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els productors de pera llimonera arranquen aquesta setmana la campanya de recollida amb una setmana de retard respecte a l’any passat i amb unes perspectives de menor producció per les gelades de la primavera passada.

Amb tot, les altes temperatures d’aquests dies han afavorit la mida més gran de la fruita i el fet que els sucres siguin els òptims, segons va explicar ahir el president d’Asaja Lleida, Pere Roqué.

La producció de pera llimonera s’exporta, majoritàriament, a països com França o Alemanya

Com ja va avançar Afrucat en les previsions generals de collita de pera i poma a finals del mes passat, es preveu una reducció entorn del 5% de pera en el conjunt de l’Estat, a causa principalment que les gelades de la primavera passada van afectar bàsicament peres de varietats més primerenques com la llimonera o l’ercollini, mentre que l’afectació en varietats de finals d’estiu com són la conference o la blanquilla varien molt depenent de la zona.

Encara que caldrà esperar a les previsions oficials de producció de pera d’aquesta campanya, a Lleida, principal zona productora d’Espanya de pera, aquesta també es veurà minvada en volum, ja que les gelades de primavera van afectar les comarques del Segrià, Noguera, Pla d’Urgell i Urgell, on es concentra majoritàriament la producció d’aquesta fruita a la província.

La llimonera és una pera la producció de la qual, tradicionalment, es dirigeix a l’exportació, països com França o Alemanya, on és molt apreciada, encara que també té bona acollida al mercat estatal. Gradualment ha anat perdent empenta en altres mercats i també s’ha reduït el nombre d’hectàrees destinades a la seua producció.

Aquesta conjuntura s’ha degut en part a una reconversió varietal cap a altres peres, amb especial empenta de la conferència. Però també pel canvi d’aposta fructícola cap a la fruita de pinyol.

Quant al ritme de treball d’aquest inici de campanya, marcat per la pandèmia de la Covid-19 i les altes temperatures, el president d’Asaja Lleida va remarcar que que la normalitat és la tònica general i va explicar que l’inici de la collita de pera està encadenant-se perfectament amb la de la fruita de pinyol, assegurant els 25.000 llocs de treball necessaris per portar normalment la mateixa campanya de la fruita a la província “per molt que els pesi a algunes organitzacions i sindicats, que l’únic que fan és entorpir el seu recorregut”.

tracking