SEGRE

FRUITA PREVISIONS

La collita de poma creixerà a Lleida un 16% enguany tot i que en pera baixarà un 14%

Segons les previsions d'Afrucat i la Generalitat per la diferent afectació de les gelades de primavera || Preveuen una comercialització fluïda en un context de baixa producció generalitzada a nivell europeu

Manel Simón, Joan Serentill, Carmel Mòdol i Francesc Torres, abans de donar compte de les previsions.

Manel Simón, Joan Serentill, Carmel Mòdol i Francesc Torres, abans de donar compte de les previsions.J.MARTÍNEZ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La previsió de collita de poma a Lleida per a aquesta campanya creix un 16 per cent, mentre que la de pera baixa un 14% respecte al 2020, un any que va estar força penalitzat per les gelades, segons dades ofertes ahir per Afrucat i el departament d’Agricultura.

D’aquesta manera, segons les prediccions, a Lleida s’assoliran les 186.820 tones de pomes, un 16,1% més, sent la golden, amb 100.650 milions de quilos, la varietat més important enguany, seguida de la gala, amb 37.100 milions de quilos.

En general, la superfície productiva de la província és estable i encaminada a la renovació varietal

Així doncs, malgrat les gelades de l’última primavera, aquest any es preveu recuperar en part el potencial perdut el 2020, tot i que encara s’està lluny de la del 2019, que va ser excepcional. A més, s’esperen bons calibres.

El director gerent d’Afrucat, Manel Simón, va destacar que l’evolució de la superfície productiva és estable, amb un ritme de noves plantacions anuals, però que estan orientades a la renovació varietal i, per tant, no hi ha creixement net. “Aquesta reconversió està orientada a noves varietats de pomes gala i fuji que aporten més color i també a noves varietats de golden que aporten més duresa de la fruita”, va comentar Simón.

Pel que fa a la pera, la previsió de collita a Lleida per a aquest any és de 114.150 milions de quilos, la qual cosa suposa un descens del 14,1% respecte a l’any passat, amb també bons calibres de fruita. “El descens de la producció de pera d’aquest any, causat per les glaçades del mes de març passat que han fet estralls a tot Europa, suposarà per a alguns països del nord un descens de producció de pera conference de fins al 30% i, per a altres del centre d’Europa, una baixada de fins al 50%”, va dir Simón.

En aquest sentit, el president del comitè de poma i pera d’Afrucat, Joan Serentill, va considerar que enguany serà molt fluid en la comercialització de les peres a nivell europeu a l’espera de les primeres cotitzacions.

“L’objectiu és reposicionar-nos a fons en el mercat intern”

Malgrat estar lluny del potencial productiu de peres, Serentill creu que “en general a Europa faltarà producte, sobretot en conference, i esperem així revaloritzar la nostra pera. Així mateix, és un bon moment per reposicionar la nostra pera al territori més proper, que és Espanya, una acció que és l’objectiu preferencial de la nostra associació”.

En poma, va explicar que “hi ha molt camí a recórrer”, a causa que segons els calibres, si són petits, van a l’exportació, mentre que si són grans són més apreciats en el mercat interior.

la dada

186.820 milions de quilos de pomes. Les previones d’Afrucat apunten a un augment del 16,1 per cent en la producció de poma a la província de Lleida, amb bon quallat i bons calibres.

114.150 milions de quilos de peres. Les gelades de la primavera sí que van afectar greument aquesta fruita, sobretot les varietats més primerenques amb fins a una retallada del 14,1 per cent respecte a l’any passat, segons Afrucat.

tracking