SEGRE

INDÚSTRIA AGROALIMENTÀRIA

La pandèmia provoca un descens de la producció de pinsos superior al 4 per cent

La baixada més important es produeix en l'avicultura, amb un retrocés d'un 20%, segons la patronal Cesfac || Lleida i Catalunya lideren el sector d'aliments per a animals a l'Estat, amb prop d'un 30%

El sector espanyol espera recuperar aquest any el lideratge en la producció de pinsos a la UE.

El sector espanyol espera recuperar aquest any el lideratge en la producció de pinsos a la UE.MINISTERIO DE AGRICULTURA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El 2020, l’any de la Covid, s’ha traduït en una caiguda de la demanda del canal Horeca (hotels, restaurants, cafeteries) pels tancaments obligats, primer, i les restriccions, després, a banda de l’enfonsament del turisme que va afectar de manera diferent els sectors ramaders. El president de la Confederació Espanyola de Fabricants d’Aliments Compostos per a Animals (Cesfac), Fernando Antúnez, destaca que l’any passat la producció industrial de pinsos va ascendir a 25.130.153 tones, la qual cosa representa un retrocés d’un 4,3% respecte al 2019, quan es van produir 26.251.325 tones.

L’evolució va ser dispar en funció dels sectors i, per exemple, la caiguda va arribar al 20% en el cas dels pinsos per al sector avícola. Catalunya, amb Lleida al capdavant, representa prop del 30% de la producció estatal. La distribució de la seua indústria es correspon amb el pes de la seua ramaderia. Per exemple, els pinsos de porcí suposen al voltant del 58 per cent del total.

Per espècies, el porcí, liderat per Lleida, continua sent la primera cabanya ramadera a la qual es destina la producció industrial de pinsos a Espanya, amb més d’un 43%, seguit del boví, oví, cabrú, equí i conills. Aquestes categories suposen més del 80% de la producció industrial de pinsos.

A nivell europeu, i segons assenyalen les dades de la Federació Europea de Fabricants de Pinsos (Fefac), Espanya passa a ser segon productor industrial de pinsos, pràcticament igualat amb Alemanya que, el 2020, es va situar com a primer productor comunitari.

“Espanya manté una previsió de producció de pinsos per al 2021 similar a la de l’any 2020. Si es confirma, Espanya reprendria el seu lideratge davant d’Alemanya el 2021 i passaria llavors a ser de nou el principal productor europeu de pinsos”, va matisar Antúnez.

L’ús d’un tipus d’antibiòtics anomenats polimixines, que inclouen la colistina, gairebé es va reduir a la meitat entre el 2016 i el 2018. En aquest sentit ho recullen al seu últim informe l’Autoritat Europea de Seguretat Alimentària, l’Agència Europea de Medicaments i el Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de les Malalties.

Reduir l’ús de l’ús d’antibiòtics, entre els reptes La directora general de Produccions i Mercats Agraris del ministeri d’Agricultura, Esperanza Orellana, va aprofitar la presentació de la memòria de la Cesfac per repassar els principals reptes del sector en el curt i mitjà termini, com l’adaptació a les normatives relacionades amb els pinsos medicamentosos i la reducció de l’ús d’antibiòtics.

El nou reial decret de pinsos medicamentosos entrarà plenament en vigor el gener del 2022 i persegueix continuar lluitant contra les resistències antimacrobianes. La reducció significativa de l’ús d’antibiòtics en animals productors d’aliments indica que les mesures adoptades a nivell estatal per reduir-ne l’ús estan sent eficaces.

.

tracking