SEGRE

ESNOTICIA

Asaja reclama actuacions per la fauna salvatge “descontrolada”

Demana plans concrets per aturar les plagues de conills i senglars

Representants d’Asaja ahir durant la roda de premsa a la fira.

Representants d’Asaja ahir durant la roda de premsa a la fira.L.G.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El president d’Asaja Lleida, Pere Roqué, va assenyalar ahir que la fauna salvatge “descontrolada” està causant greus minves en la producció de les explotacions, per la qual cosa demana a l’administració que prengui mesures, mentre que va criticar el projecte del ministeri de Transició Ecològica per a la introducció i protecció del llop, que afectaria les explotacions ramaderes del Pirineu lleidatà.

En el marc de la Fira de Sant Miquel, Roqué va instar a posar en marxa un pla específic per a l’eliminació de la plaga de conills així com l’obertura dels vedats de caça per combatre els danys que causen els senglars.

Així mateix, va alertar del “greu problema” que ja causen els cabirols a la comarca de la Noguera, però ja amb presència al Segrià i fins i tot a l’Horta de Lleida. “Amb la pandèmia la fauna salvatge es va descontrolar i ara hem d’actuar per no perdre producció”, va assenyalar.

D’altra banda, Roqué va celebrar, en el marc de la fira, que s’hagi detectat un notable interès per tornar a invertir en maquinària arrossegada, “un bon senyal que demostra que es vol continuar amb l’activitat agrària”, tot i que va esperar a veure com acaba l’any després de les fortes gelades del març del 2021.

Per això, va instar els municipis de les comarques afectades del Segrià, el Pla d’Urgell i la Noguera, a demanar la rebaixa de mòduls per als pagesos afectats, i rebaixar els costos de producció. Va recordar que la pujada de la llum, els hidrocarburs i el sistema d’abonaments i fitosanitaris ha suposat un augment de més d’un 15% en els costos.

Per la seua part, Jordi Vidal, president de la sectorial de la fruita dolça d’Asaja Lleida, va indicar que l’inici de la campanya va ser amb preus acceptables de la fruita dolça, però va recordar que entre un 40% i un 50% dels productors han patit un descens de la producció, per la qual cosa finalitzaran l’any cobrint costos, sense beneficis.

Vidal va reclamar garantir un etiquetatge clar dels productes per impedir la “competència deslleial”. D’altra banda, Adrià Huguet, responsable de l’Horta de Lleida, va valorar positivament la campanya, que ha comptat amb 2.500 temporers, però va reclamar canvis a la normativa urbanística per poder allotjar-los a les mateixes explotacions.

tracking