SEGRE

CERTÀMENS OLI D?OLIVA VERGE EXTRA

Unió de cooperatives de la Granadella i Torrebesses per potenciar el seu oli

Inverteixen 4 milions en un nou molí per garantir la producció i la qualitat

Un moment de la presentació del nou oli de la Granadella en un entorn d’oliveres.

Un moment de la presentació del nou oli de la Granadella en un entorn d’oliveres.E. FARNELL

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Cooperativa de la Granadella va donar ahir el tret de sortida a les fires dedicades a l'oli que es duen a terme a les comarques de Lleida i Catalunya. La societat va anunciar la unió amb la cooperativa de Torrebesses per poder produir més quilos d'olives i millorar la qualitat de l'or verd que venen sota la marca comercial Degustus.

La cooperativa de la Granadella i la de Torrebesses es fusionen per sumar totes dos produccions d’olives i mantenir la qualitat de l’oli d’oliva verge extra. Així ho va explicar ahir el president de la cooperativa de la Granadella, Ramon Barrull, que va apuntar que s’invertiran 4 milions d’euros en un nou molí en aquesta població de les Garrigues.

La fusió serà efectiva el proper mes de gener i des d’aleshores ja “podrem afrontar els futurs reptes que passen per primar la qualitat del nostre producte i produir més”, va dir. Va afegir que aquesta fusió permetrà també reduir costos i facilitar que la comercialització sigui molt més dinàmica. Barrull va fer aquestes declaracions en el marc de la setena edició de la Fira de la Primera Premsada, que va revelar al públic el nou oli i va donar el tret de sortida als certàmens dedicats a l’or líquid de les comarques de Lleida.

Actualment, la cooperativa de la Granadella, que comercialitza els seus productes sota la marca Degustus, produeix al voltant dels quatre milions de quilos d’olives i és una entitat que compta amb més de 200 socis. Amb la unió d’aquestes dos societats de les Garrigues i el nou molí, es preveu una producció de més de cinc milions de quilos.En aquesta setena edició, l’organització es va reinventar i va crear un format híbrid per a la fira, amb jornades tècniques que van portar-se a terme telemàticament divendres sobre com dissenyar una bona estratègia digital per augmentar les vendes dels productes com l’oli i una altra sobre les qualitats de l’oli, i les activitats presencials d’ahir l’epicentre de les quals va ser una finca d’oliveres del municipi. La jornada d’ahir va comptar amb una degustació del nou oli del primer raig, de la mà de la cap del Panell de Tast d’olis de Catalunya, Maria Àngels Calvo, i que va ser apadrinat pel periodista Ferran Casas.

També es van poder degustar tapes elaborades amb oli Degustus pel xef, Xavier Benet, del restaurant Benet de les Borges Blanques. Durant el matí també es van presentar els trets distintius de la nova línia d’envasos d’oli elaborada amb plàstic reciclat en totes les línies d’oli de la cooperativa. No hi van faltar les distincions a la divulgació de l’or líquid, com el premi La Primera Premsa, que es va entregar als investigadors del grup operatiu sobre polifenols en oli d’oliva verge extra de la demarcació de Lleida.

Per la seua part, l’alcaldessa, Atzara Bellatrix, va posar de relleu la producció local i la tasca dels pagesos en la gestió del medi natural i la sostenibilitat. Així mateix, va recordar que el consistori vetllarà per una ordenació del sòl agrari davant dels projectes que s’han presentat per implantar parcs solars i eòlics al municipi.

Tast de l’oli del primer raig entre oliveres i visita al museu

La jornada d’ahir de la fira de l’oli de la Granadella va comptar amb un tast del primer raig.

Una activitat que es va dur a terme en una finca d’oliveres i que va congregar un centenar de persones que van poder comprovar in situ el nou producte de la cooperativa.Durant el matí van ser diversos els visitants que es van atansar a l’actual molí per tal d’adquirir or verd produït al mateix municipi i van aprofitar per visitar el Museu de l’Oli, en el qual es poden veure les instal·lacions i la maquinària originals del molí fundat el 1920.

Lleida preveu una producció de 9.000 tones d’‘or verd’

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya estima per a aquesta campanya 2021 a 2022 de la producció d’oli d’oliva a la província de Lleida i va alertar que pot caure fins un 10 per cent per la falta de pluges i es mourà entorn de les 9.000 tones, quan l’any passat es va arribar a prop de 10.000. Tot just uns dies abans, la DO Garrigues ja va avançar que el descens de la producció d’oli dels seus socis de secà podria ser de fins un 20 per cent fins a les 4.000 tones, pels mateixos motius meteorològics.Al contrari, es preveu un augment de la producció a Catalunya del voltant a un 22%, fins a les 38.500 tones.

Un moment de la presentació del nou oli de la Granadella en un entorn d’oliveres.

Un moment de la presentació del nou oli de la Granadella en un entorn d’oliveres.E. FARNELL

tracking