SEGRE

AGROALIMENTACIÓ MERCATS

Els preus i el cost del transport castiguen l'exportació d'oli

Asoliva alerta que en la nova campanya haurà de competir amb una major oferta de països com Itàlia || Lleida ha venut aquest any més de 140 milions d'euros

Imatge del primer oli verge extra produït aquesta campanya en una cooperativa de Lleida.

Imatge del primer oli verge extra produït aquesta campanya en una cooperativa de Lleida.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La pujada del preu en origen del mercat d’oli d’oliva ha provocat un descens de les exportacions espanyoles en els últims mesos, segons l’Associació Espanyola de la Indústria i el Comerç Exportador d’Olis d’Oliva i Olis d’Orujo (Asoliva). Les vendes a granel a l’exterior han caigut un 18% del maig al setembre, mentre que les exportacions d’oli envasat han baixat un 5%, segons les dades del departament de Duanes d’Espanya i de l’Agència d’Informació i Control Alimentaris (AICA). Després d’aquestes dades, Asoliva va alertar sobre els efectes distorsionadors que aquest increment del preu en origen està ocasionant sobre el mercat exterior.

“L’alça del preu en origen resta competitivitat al sector exportador espanyol. L’assumpte no és fútil atès que les exportacions representen el 75% de tot el que es produeix a Espanya”, segons va indicar el director general d’Asoliva, Rafael Pico. Va avisar del retrocés que estan experimentant les vendes al mercat exterior, una tendència que fins i tot podria accentuar-se quan es repercuteixi en la seua totalitat l’increment del cost de l’oli en origen a aquestes operacions.“Globalment, la caiguda de les exportacions no ha estat major perquè els dos primers trimestres de la campanya van ser molt positius i possiblement perquè en aquest tipus d’operacions en moltes ocasions es treballa amb contractes anuals o per campanya a preu fix.

Però a mesura que ja s’ha començat a reflectir el nou cost de l’oli, les vendes al mercat exterior han començat a ressentir-se notablement”, va recalcar Pico.El valor de l’oli d’oliva en origen ha pujat un 67,3 per cent en un any, segons les dades oficials del ministeri d’Agricultura. En el cas de l’oli d’oliva verge extra el creixement ha estat d’un 59 per cent en un any.Pino va explicar en declaracions a SEGRE que, a més del problema dels costos del mateix producte, l’exportació s’enfronta a uns altres dos de molt importants. D’una banda, els logístics, no només amb l’encariment dels nolis naviliers sinó amb la falta de contenidors i vaixells disponibles a què s’enfronten en altres sectors.

A més, en aquesta campanya, el sector haurà de competir amb una producció que creix a Itàlia, Grècia i Turquia.Entre els mesos de gener i d’agost, Lleida ha exportat oli d’oliva per valor de 140 milions d’euros, lleugerament per sota del 2020, mentre l’any 2018 es va arribar a 151.

tracking