SEGRE

DATAGRI CLAUSURA

Tecnologia d'última generació per estalviar i produir millor

Investigadors de l'IRTA, Agrònoms, la UdL i empreses presenten a Lleida les últimes novetats || Per optimitzar costos i ser, a més, més sostenibles

Imatge de l’estand del grup AgròTICa i Agricultura de Precisió de la UdL - ETSEA.

Imatge de l’estand del grup AgròTICa i Agricultura de Precisió de la UdL - ETSEA.JORDI ECHEVARRÍA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El Fòrum per a l’Impuls de la Transformació Digital en el Sector Agroalimentari (Datagri 2021) va concloure ahir a Lleida amb una jornada eminentment pràctica en què investigadors i empreses van presentar les últimes novetats en Agrònoms. Per exemple, el grup d’investigació AgròTICa i Agricultura de Precisió treballa amb sensors per caracteritzar plantacions. Amb aquests sensors es poden conèixer, per exemple, no només les dimensions, sinó l’altura de les plantacions o la densitat foliar, informació útil per al seu maneig.

Conèixer les diferents característiques d’una plantació, amb dades que per exemple es poden recollir mitjançant estacions de GPS amb precisió de centímetres, permet aplicacions variables de fitosanitaris, abonaments o reg. El grup també exposava ahir discs amb elèctrodes que serveixen per mesurar la resistivitat i conductivitat del terreny. Amb aquests es poden zonificar les parcel·les per adequar, combinant la informació amb un altre tipus de dades, la tasca de la sembra o el disseny de sistemes de reg.

S’intenta aconseguir millorar la relació cost-benefici, com van explicar els professors i investigadors del grup AgròTICa i Agricultura de Precisió de la UdL - ETSEA José Antonio Martínez Casasnovas i Joan Ramon Rosell Pol.Jaume Casadesus, director del Programa per a Ús Eficient de l’Aigua d’Institut d’Investigació i Tecnologia Agroalimentària, va explicar les oportunitats que suposa el programa IrriDesk, una eina de reg de precisió que també està basat en sensors. Va explicar que no només estalvia aigua, sinó que millora la qualitat dels fruits, controla el vigor del cultiu i redueix l’empremta ambiental

Ha comptat durant dos dies amb la participació de 1.500 persones en directe i per internet

A més, algunes empreses van presentar també aplicacions, com el cas de John Deere. Permet enviar ordres, per exemple en el moment de l’adob, a un tractor des d’un mòbil o una tauleta i l’operari només ha d’acceptar-la, perquè la màquina farà les aplicacions en funció de la informació que ha rebut.

Entre els avantatges que proporciona hi ha des de poder portar de forma automàtica el quadern de camp i de costos i, a més, s’eviten els possibles errors humans en les aplicacions per part dels operaris. Es tracta d’una tecnologia que es pot aplicar, per exemple, en adobadors o polvoritzadors, segons va explicar Ramon Niubó, especialista de l’empresa Vicens Maquinària Agrícola.

tracking