SEGRE

OCUPACIÓ LEGISLACIÓ

El sector de la fruita, preocupat pels efectes de la reforma laboral

La patronal Fepex considera que no ha tingut en compte les característiques pròpies de la seua activitat || Se suma així a altres crítiques d'organitzacions agràries

Imatge d’una central fructícola lleidatana en plena campanya.

Imatge d’una central fructícola lleidatana en plena campanya.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La reforma laboral pactada pel Govern amb els agents socials no té assegurada la convalidació al Congrés, però tampoc suscita el suport unànime dels empresaris. De fet, la patronal hortofructícola Fepex, de la qual forma part la lleidatana Afrucat, considera que no ha tingut en compte les característiques pròpies del sector de fruites i hortalisses. Així ho va exposar recentment el president del Comitè de Relacions Laborals de Fepex, Juan Hernández, en una trobada del sector per analitzar la situació, on va afirmar que la reforma complica la contractació i genera a més una gran inseguretat en la seua futura aplicació.Un dels grans objectius de la reforma laboral és posar límit a la contractació eventual i la precarietat en l’ocupació i apostar per les relacions laborals estables.

Desapareix el contracte per obra i servei, i es mantenen dos tipus de contractes temporals: el de circumstàncies de la producció i el de substitució de treballadors. El contracte de circumstàncies de la producció es podrà realitzar sota tres circumstàncies: l’increment ocasional i imprevisible, les oscil·lacions de producció i les situacions ocasionals i previsibles i de curta durada. Els contractes fixos discontinus tenen un pes molt important a les plantilles de les centrals fructícoles de Lleida i a partir d’ara s’hauran de formalitzar necessàriament per escrit i estableixen més concreció.

Han de reflectir elements essencials de l’activitat laboral, entre d’altres, la durada del període d’activitat, la jornada i la distribució horària, segons els responsables del despatx d’advocats Garrigues presents a la trobada.Segons l’opinió de Fepex, la reforma representarà un repte per a les empreses del sector hortofructícola, que s’hauran de replantejar a curt termini la seua estratègia de contractació.Les crítiques de la patronal fructícola s’afegeixen a la d’altres actors del sector agrari, que consideren que no s’han tingut en compte les necessitats d’agricultors i ramaders a l’hora de tirar endavant la reforma laboral.

ERC pressiona La Moncloa i veta que la pacti amb Ciutadans

La secretària general adjunta d’ERC, Marta Vilalta, va advertir ahir al Govern espanyol que si finalment pacta la reforma laboral amb Cs, “és evident que afectarà les relacions, complicitats i possibilitats de buscar acords” futurs amb els republicans. Després d’apressar també la convocatòria de la taula de diàleg, va recalcar que la proposta de reforma laboral “es queda curta, molt lluny de la derogació que tant el PSOE com Podem havien explicitat” i s’ha quedat només en “retocs cosmètics”. Ciutadans reafirma el suport al text si no es modifica, com va ratificar ahir la líder de la formació, Inés Arrimadas, després de reunir-se amb dirigents de la patronal CEOE.Però el PSOE vol abans que res el suport dels seus socis de legislatura.

El portaveu del PSOE, Felipe Sicilia, es va dirigir ahir als partits que s’oposen a convalidar la reforma laboral sobre els efectes que la seua negativa tindria en la taula de diàleg social amb sindicats i patronal. “En quina posició deixaria el diàleg social?”, va preguntar, i va dir que aspira al suport dels 350 diputats. La viceprimera secretària d’organització i acció electoral del PSC, Lluïsa Moret, confia que ERC serà “responsable” i avalarà el text.El coportaveu estatal de Podem, Pablo Fernández, insisteix en la “voluntat infrangible” del seu espai polític per arribar a un acord sobre la reforma laboral amb els socis d’investidura i, sobre aquesta qüestió, confia que la vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, pugui aconseguir-ho.Per la seua part, la mesa política d’EH Bildu ha anunciat que se sumarà a les mobilitzacions convocades per diumenge per “la majoria sindical basca” contra la reforma laboral i crida la ciutadania d’Euskadi a secundar-les.Al seu torn, el PP manté el rebuig de la reforma malgrat que compta amb la firma de la patronal CEOE.

tracking