SEGRE

AGRICULTURA METEOROLOGIA

La falta de pluges ja posa en risc la collita de cereals a Lleida

En una campanya en la qual, a més, els costos de producció s'han disparat || El pla compleix avui 28 dies sense precipitacions i no hi ha previsió de xàfecs

Josep M. Castella mostra la situació del cereal en una finca de Torrefeta i Florejacs.

Josep M. Castella mostra la situació del cereal en una finca de Torrefeta i Florejacs.X. SANTESMASSES

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La sequera que colpeja aquesta campanya els camps de cereals de Lleida s’està veient acompanyada per fortes gelades i vent, una combinació que deixa moltes finques en situació d’alerta màxima. En algunes zones es temen fins i tot pèrdues irreversibles i en d’altres adverteixen que només amb pluges significatives i aviat es poden evitar danys irrecuperables. Per exemple, Josep M. Castella, agricultor de Torrefeta i Florejacs, explica que, depenent de les zones i del moment de la sembra, en algunes parts de les comarques de la Segarra i de l’Urgell la collita està totalment perduda. “Els pagesos tenen com a alternativa arriscar-se a sembrar de nou, encara que és una cosa poc probable”, comenta. Haurien d’afrontar un increment de costos a què molts no poden.

De fet, els cerealistes ja han vist disparar-se les despeses de les explotacions, amb un gasoil en constant pujada i, igual que el petroli, els fertilitzants i adobs. A tot això se suma la plaga de conills.Les fortes pluges del mes de novembre passat van deixar a la zona més de 60 litres per metre quadrat, recorda Castella. Això va marcar un abans i un després per a la collita en funció que s’hagués sembrat o no.

Els que ho havien fet han vist nàixer el cereal i les boires hi van ajudar. Explica també que “el subsol no està sec però les gelades han deixat aturada la planta”. En canvi, als camps en els quals es va sembrar més tard no ha nascut.

Finques on ara el cereal havia de tenir una altura d’almenys deu centímetres tot just es deixa veure per sobre de la terra. Al pla de Lleida avui es compliran 28 dies sense precipitacions, mentre que a la muntanya són de 12 a 23. La falta de pluges després del tancament d’un dels geners més secs i, de fet, un hivern de manca de pluges ha posat en alerta els regants de Lleida.

Com va publicar SEGRE ahir, les reserves dels embassaments se situen a un 50,57% de la seua capacitat a poc més d’un mes que comenci la campanya de regs. El descens del nivell dels pantans afecta també el rendiment de les centrals hidroelèctriques, que han vist reduir la seua producció.

tracking