SEGRE

METEOROLOGIA ESTIU ANTICIPAT

Acorden aturar la sega de les 2 a les 5 de la tarda per l'onada de calor

La temperatura màxima assoleix els 39,4 graus a Tremp i avui ja es podrien superar els 40 || Educació rebutja la petició d'acabar dos hores abans les classes

Els ciutadans es protegien ahir del sol davant d’una nova jornada de temperatures a l’alça a Lleida.

Els ciutadans es protegien ahir del sol davant d’una nova jornada de temperatures a l’alça a Lleida.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El departament d’Acció Climàtica va acordar ahir amb organitzacions agràries, agrupacions de defensa forestal, Agents Rurals i Protecció Civil recomanacions en les activitats de la sega del cereal en aquelles zones de secà més directament afectades per l’episodi de perill d’incendi a causa de l’onada de calor, gairebé totes a Lleida. D’aquesta forma, s’aturarà la recollida del cereal a primera hora de la tarda i es concentrarà a primera hora del matí en aquelles zones properes al bosc, per la qual cosa es farà una parada tècnica entre les dos i les cinc de la tarda per fer manteniment de la maquinària. També s’ha recomanat a les cooperatives i magatzems que allarguin els horaris d’entrada de cereal per afavorir que la recol·lecció es pugui fer fins més tard.

Acció Climàtica assenyala que les recomanacions són voluntàries i posa en relleu el paper de la pagesia davant de l’elevat risc d’incendis. L’alerta, que s’allargarà fins diumenge, té una afectació més severa a les Garrigues, la Noguera, la Segarra, el Segrià, el Solsonès i l’Urgell. També hi ha altres comarques afectades parcialment, com l’Alt Urgell i el Pallars Jussà.

La campanya de la sega per reduir el nombre d’incendis porta en marxa una setmana i durant l’episodi de perill Agents Rurals, del Grup Especial de Prevenció d’Incendis Forestals i agrupacions de defensa forestals es desplegaran pel territori i faran itineraris diaris a les zones de treball per donar una resposta ràpida davant de qualsevol incidència.Aquesta mesura és una més de les que s’han pres davant de la primera onada de calor i el segon episodi d’elevades temperatures des del mes de maig a les comarques lleidatanes. Les temperatures continuen a l’alça i van arribar ahir a Ponent als 39,4 graus. La temperatura més alta de Catalunya es va registrar ahir a Tremp, i a Lleida ciutat va ser de 39,2º; a Baldomar, 39,1º i 38,7º a Organyà.

La previsió és que el termòmetre continuï pujant avui, i podria superar els 40 graus.Per la seua banda, Educació ha desestimat la sol·licitud firmada per tots els directors d’instituts de Lleida ciutat d’avançar dos hores l’acabament de les classes, a les 13.00 en lloc de les 15.00. Els directors asseguren que la temperatura dins dels centres, que no compten amb aire condicionat, és asfixiant. Per tota resposta, Educació s’ha limitat a enviar unes recomanacions de mesures, com per exemple “abaixar les persianes de les finestres on toca directament el sol, portar roba lleugera” o “beure regularment aigua fresca”.

Aquest escrit va generar decepció entre els directors. Un d’ells va assenyalar gràficament que les recomanacions “són mesures de sentit comú, que ja tenim”. Ahir a última hora del matí, a l’interior d’una escola de la capital, es va assolir una temperatura d’entre 32 i 35 graus, segons va explicar el director, que va considerar que en aquestes condicions és impossible fer classes.

D’altra banda, la presidenta de l’associació de veïns de la Bordeta, Mari Carmen Guerrero, va criticar que l’ajuntament de Lleida no hagi anticipat l’obertura de les piscines malgrat que se sabia que aquesta setmana hi hauria una onada de calor. A més a més, va denunciar que cada dia hi ha joves que es colen a les piscines, la qual cosa implica un risc tant per la manca de vigilància com perquè en els dies previs a l’obertura l’aigua és sotmesa a tractaments químic. D’altra banda, els Bombers van treballar ahir en diversos incendis de vegetació. A Arbeca, es van calcinar 3,3 hectàrees de cereal i van treballar en l’extinció cinc dotacions terrestres i una d’aèria.

Així mateix, es va registrar un incendi de cultius a Almenar, al costat de l’L-902, i un altre de matolls a Vilanova de la Barca, al costat de la C-13. D’altra banda, empreses properes a l’incendi de dilluns a l’LL-11 a Lleida ciutat s’han queixat de la falta de neteja de males herbes a la zona per l’elevat risc d’incendi. La Paeria no va valorar aquestes queixes malgrat la petició d’aquest diari.

tracking