SEGRE

AGRICULTURA FRUITA

La collita de blanquilla comença a Lleida amb retard i poca producció

La recollida comença deu dies més tard que l'any passat pels efectes de les gelades || La Generalitat estima que amb prou feines s'arribarà a les 6.260 tones

Inici de la recollida de pera blanquilla ahir en una finca de l’Horta de Lleida.

Inici de la recollida de pera blanquilla ahir en una finca de l’Horta de Lleida.LLEIDA TELEVISIÓ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Agricultors de Lleida han començat aquests dies a recollir les primeres peres de la varietat blanquilla, que havia arribat a ser la “reina” a la província, tot i que ara ha quedat desbancada. Aquest any la campanya està marcada en bona mesura pels efectes de les gelades de primavera. De fet, s’inicia amb un retard de l’ordre de deu dies respecte a l’any passat.

El líder d'Asaja, Pere Roqué, apunta que “el fred va matar el cor de moltes peres i els ha costat assolir el nivell de maduració, d’aquí el retard”. A més, la collita serà molt curta, ja que segons les previsions oficials de la conselleria d’Acció Climàtica i de la patronal del sector, Afrucat, la província en produirà 6.260 tones. Representa un descens del 41 per cent respecte a la mitjana del 2017-2021.

S’ha de tenir en compte les arrancades d’aquesta varietat registrades a la província. Respecte a l’any passat, la caiguda és d’un 1 per cent, d’acord amb les estimacions oficials.Aquest any, a més, s’estima una retallada dels quilos amb calibre per a la comercialització en fresc, una situació que els agricultors afirmen que s’ha de traduir en una millor valoració per part del mercat. “Els agricultors només enviem al mercat calibres comercials i el mercat ha de pagar-los en correspondència a l’oferta disponible”, va afirmar Roqué.

La producció global de pera es preveu aquest any molt baixa a la província per efecte de les gelades primaverals. En concret, s’estima una producció de 96.950 tones, un 24 per cent menys que l’any passat i un 27% per sota de la mitjana de les campanyes del 2017 al 2021. La caiguda més gran es preveu en la varietat williams-bartlett, amb un 44% menys que l’any passat, i ha estat d’un 31 per cent en el cas de la llimonera.

D’aquí a uns dies s’estima que començarà la campanya de la varietat conference, que és la més important en aquests moments a la província al ser la de més producció. Aquest any a penes es preveu una collita de 56.710 tones, un 19 per cent menys que l’any passat per efecte de la meteorologia.

La pedra de divendres va danyar més de mil hectàrees de Lleida

La tempesta d’aigua i pedra de divendres al Segrià i les Garrigues ha afectat unes 1.175 hectàrees de cultius, segons les primeres estimacions del departament d’Acció Climàtica.

Va descarregar amb molta virulència sobre Aspa i Alfés, encara que també hi ha afectacions considerables a Castelldans i l’Albagés, mentre que als municipis de Granyena de les Garrigues, Soleràs, Cogul, Artesa de Lleida, Lleida i Alcanó el dany és menor. A les Garrigues les finques afectades són d’olivera i ametller. Moltes ja s’havien vist afectades per les gelades de l’abril i el poc fruit que quedava a l’arbre ha caigut a terra.

Hi ha finques amb afectacions considerables, sobretot les zones de secà de Castelldans i l’Albagés, on més del 70% de la producció que quedava a l’arbre ha caigut. A la resta de municipis afectats els danys han estat entre el 20 i el 30 per cent, ja que va caure més aigua. En la fruita del Segrià, les zones més afectades van ser les plantacions de perera, presseguer i nectarina que encara estaven pendents de collir, principalment a Alfés, amb danys del 40 i 60 per cent de la producció.

En ametller i olivera es van produir fortes caigudes de fruits, principalment a Aspa, amb danys de fins al 80 i el 90 per cent en ametller, i de fins al 70-80% en olivera. A Alfés també van resultar afectades finques de gira-sol.

tracking