SEGRE

AGRICULTURA ANÀLISI

Només tres de cada deu explotacions agràries de Lleida tenen al davant una dona

En total representen 5.571, mentre que unes altres 13.279 tenen un home com a màxim responsable || Una mica més de tres mil negocis agraris a la demarcació són “explotacions prioritàries”

Una agricultora condueix el tractor en una explotació agrícola.

Una agricultora condueix el tractor en una explotació agrícola.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Les dones representen la meitat de la societat, però encara queda molt per recórrer per estar en igualtat de condicions en molts aspectes que els homes i el camp no n’és cap excepció. Tot just una de cada tres explotacions que està liderada per una persona física a Lleida té al capdavant una dona, segons l’últim informe que acaba de fer públic la conselleria d’Acció Climàtica. En concret, té comptabilitzades 21.936 explotacions a la demarcació de les quals un 14%, fins a un total de 3.086, estan dirigides per una persona jurídica, és a dir, per una societat.

Les 18.850 restants tenen una persona física com a líder. Poc més del 70% (13.279) tenen com a figura visible un home i un 29,55%, fins a 5.571, compten amb una dona com a màxima responsable. Per territoris, l’índex més baix és a la Val d’Aran, però s’ha de tenir en compte que correspon a una zona amb tot just 19 explotacions registrades, 16 en mans d’homes, dos en dones i una amb una societat al capdavant.La comarca amb més explotacions amb dones al capdavant és el Segrià, amb 1.129, que suposen el 25,61% de les que compten amb una persona física com a líder, però és el Pallars Jussà la que presenta la taxa més elevada amb un 34,45%, amb 226 en mans de dones i 430 d’homes.

A la resta de les comarques les explotacions en mans de dones són les següents: 10 a l’Alta Ribagorça, que suposen un 29,41%; 75 a l’Alt Urgell (24,91%); 821 a les Garrigues, (29,75%); 1.014 a la Noguera (31,67%); 721 al Pla d’Urgell (31,53%); 36 al Pallars Sobirà (26,27%); 584 a la Segarra (30,52%); 164 al Solsonès (29,18%), i 789 a l’Urgell (30,62%). Un altre dels aspectes que analitza l’informe és el volum de les designades com a explotacions prioritàries, una catalogació que permet accedir a beneficis fiscals i un tracte preferent en la concessió d’ajuts, la contractació d’assegurances i l’accés a activitats formatives, entre altres aspectes. Per aconseguir la catalogació, per exemple, en cas de tenir una persona física com a màxim responsable, ha de ser un agricultor professional.

És a dir, que la meitat de la seua renda es lligui a l’activitat agrària. En el cas de la demarcació de Lleida són 6.174 les que tenen aquesta definició, el 28,60% del total.

La meitat dels nouvinguts al camp són emprenedores

El relleu generacional i la incorporació de joves al camp ha estat un dels aspectes analitzats aquesta setmana en una jornada organitzada per AgroBank a la Llotja de Lleida. Una trobada en què la Generalitat ha explicat que les dones sí que representen la meitat dels nouvinguts a l’activitat agrària. El 1992, el 90% dels joves que s’incorporaven al camp eren fills de pagesos. Avui suposen un 70%. El 30% restant són els que Josep Dadón, responsable de desenvolupament rural d’Acció Climàtica, qualifica com a nouvinguts. En aquest col·lectiu, la meitat de les incorporacions són dones. A més, destaca que es tracta de personalitats “transformadores” amb els seus projectes empresarials agraris. És un perfil que se sol donar, segons les seues dades, al Pirineu i al conjunt de Girona.

tracking