SEGRE

AGRICULTURA ESTRATÈGIES

Deu milions per articular nous ajuts en el sector agroalimentari

L'objectiu d'Acció Climàtica és potenciar la sostenibilitat ambiental, social i econòmica || Preveu que aquesta línia es convoqui cada any fins al 2026

El Govern va fer la presentació dels ajuts a la sala de la Immaculada de la Seu d’Urgell.

El Govern va fer la presentació dels ajuts a la sala de la Immaculada de la Seu d’Urgell.C. SANS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural va presentar ahir a la Seu d’Urgell nou noves línies d’ajuts, dotats amb 10 milions d’euros per a aquest any 2023, i que formen part de l’Estratègia Alimentària de Catalunya. Aquesta primera convocatòria, oberta fins al 27 de febrer, va dirigida a persones físiques i a petites i mitjanes empreses, i té per objectiu impulsar la transformació del sistema agroalimentari. Van enfocades a l’impuls de la sostenibilitat ambiental, social i econòmica, a banda de donar resposta a la situació d’emergència climàtica.

Així, es poden sol·licitar per calcular l’empremta ambiental de producte, crear obradors compartits, millorar l’eficiència de petits escorxadors, fomentar projectes transformadors i arrelats al territori, prevenir pèrdues i malbaratament alimentari, incrementar la qualitat, fomentar el relleu generacional i projectes liderats per dones o innovar en termes de digitalització, entre d’altres.

En aquesta primera convocatòria les empreses podran sol·licitar un màxim de 200.000 euros

El secretari d’Alimentació, Carmel Mòdol, va apostar en la presentació per “actuar per revertir situacions com el desequilibri brutal que hi ha en relació amb la presència de la dona” dins del sector agroalimentari. En aquest sentit, va destacar que tant el Pirineu com altres territoris de muntanya són importants de cara a emprendre aquesta transformació.Concretament, a partir del càlcul de la petjada ambiental dels productes agraris pot obtenir-se la certificació Producció Agrària Sostenible (PAS). El departament s’ha fixat com a objectiu que més del 50% de les explotacions siguin sostenibles el 2030.

En aquesta primera convocatòria les empreses poden sol·licitar un màxim de 200.000 euros en tres anys. En el cas de persones físiques, la quantitat màxima és de 20.000 euros (en els tres anys).La intenció és que les subvencions es convoquin cada any “fins al 2026” i que es resolguin i es paguin durant aquest mateix any, va afegir el secretari d’Alimentació.Per la seua part, el director general d’Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia, Joan Gòdia, va explicar que el model de sistema agroalimentari en el qual treballa el Govern de la Generalitat ha de ser “més sostenible, arrelat al territori, equitatiu, saludable i de confiança”.

tracking