SEGRE

AGRICULTURA BALANÇ

La renda real dels pagesos va caure un 7 per cent el 2022, segons Asaja

Per sobre de la mitjana del 5,5% estatal, en un any “convuls” per les sequeres, les gelades i les onades de calor || A banda dels forts increments dels costos

Imatge d’arxiu d’una recol·lectora en un camp de cereal al terme d’Alfés.

Imatge d’arxiu d’una recol·lectora en un camp de cereal al terme d’Alfés.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La renda real dels agricultors catalans va caure un 7 per cent el 2022, segons l’Associació Agrària de Joves Agricultors (Asaja). Es tracta d’una xifra superior a la mitjana de l’Estat, del 5,5 per cent, segons el sindicat. Per això l’organització agrària qualifica l’any de “convuls” i lamenta que va estar marcat per “grans factors molt importants”, com les sequeres, les gelades, les onades de calor, la guerra d’Ucraïna i la inflació “desmesurada”.

“Ha estat un 2022 per no tornar a repetir”, va apuntar ahir l’organització agrària. Segons els seus càlculs, destaquen que la despesa en electricitat va pujar un 78,81 per cent anual. “Preus alts per produir, molta inflació per al consumidor i per al nostre sector un paper de difícil situació”, va resumir.

Així mateix, Asaja va xifrar en un 106,18 per cent l’augment del cost dels sulfats i un 89,47 per cent el gasoil, mentre que el pinso per alimentar el bestiar es va incrementar fins un 44,31 per cent.

La caiguda de la renda real pagesa, del 7% catalana, és superior a la mitjana estatal, segons Asaja

El sindicat va detallar que en el conjunt de l’any 2022 les produccions han estat baixes, sobretot de fruita, per les gelades del passat mes d’abril. El mateix va ocórrer amb els cereals, la vinya i l’olivera per l’onada de calor. “Ha pujat el que hem venut, però descompensat amb la pujada del que hem pagat per produir”, van indicar en aquest sentit des d’Asaja. De cara al 2023, va demanar vetllar per les assegurances agràries i posar ajuts específics relacionats amb el canvi climàtic.

El ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació va publicar a mitjans del mes passat la primera estimació de les principals xifres econòmiques del sector agrari. Segons aquestes dades, la renda agrària ha assolit els 27.861 milions d’euros el 2022, la qual cosa suposa un descens del 5,5 per cent respecte a la del 2021. La xifra se situa un 1,1 per cent per sobre del seu valor el 2020.

La caiguda de la renda agrària el 2022 es deu que el fort augment dels costos de producció del sector motivat per la guerra d’Ucraïna no és compensat del tot per l’increment de valor de la producció de la branca agrària. A més, les adversitats climàtiques han causat descensos en determinats cultius. La Renda Agrària en termes corrents per Unitat de Treball Anual (UTA) ha disminuït un 1,2 per cent, fins a situar-se en 32.194 euros.

tracking