SEGRE

Set empreses lleidatanes participen a la Fruit Logistica

En total, el certamen del sector de la fruita rebrà una vintena de firmes, associacions i entitats catalanes

L'edició 2022 de Fruit Logistica.

Set empreses lleidatanes participen a la Fruit LogisticaGeneralitat

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una vintena d’empreses i entitats catalanes del sector de la fruita es promocionaran a la fira Fruit Logistica, que se celebra a Berlin del 8 al 10 de febrer, 16 de les quals sota la marca agroalimentària “Catalunya, on la fruita és cultura” a l’estand organitzat pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, mitjançant Prodeca, organitza la participació agrupada d’empreses catalanes del sector de la fruita a la fira. El Govern explica en un comunicat que, seguint la línia habitual dels darrers anys, "l’objectiu d’aquesta actuació és donar suport a les empreses en la millora del seu posicionament en els mercats exteriors i en l’establiment de nous contactes comercials".

El secretari d’Alimentació del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Carmel Mòdol, acompanyat pel director gerent de PRODECA, Ramon Sentmartí, i la delegada del Govern a Alemanya, Marie Kapretz, visitaran el certamen el primer dia de la fira, així com a les empreses catalanes participants.

Empreses catalanes participants a la Fruit Logistica 2023:

  • ABELLA FRUITS – Segrià
  • CAL ROGET FRUITS – Segrià
  • CERIMA CHERRIES - Ribera d'Ebre
  • COPA FRESH – Pla d'Urgell
  • DASBEN – Segrià
  • DIEGO MARTÍNEZ – Barcelonès
  • FRUITES FONT – Segrià
  • FRUITS SANT MIQUEL - LA COMA – Segrià
  • GRUPO CATALÀ – Segrià
  • IGP POMA DE GIRONA - FRUCTÍCOLA EMPORDÀ – Baix Empordà
  • IGP POMA DE GIRONA - GIRONA FRUITS – Baix Empordà
  • IGP POMA DE GIRONA – GIROPOMA – Baix Empordà
  • SANDO CLEMENTINE – Baix Ebre
  • AFRUCAT
  • IRTA
  • MERCABARNA - AGEM

De periodicitat anual, Fruit Logistica és el saló internacional monogràfic dedicat al màrqueting de fruites i hortalisses, considerat com un dels esdeveniments més importants del sector a Europa. La fira concentra tota la cadena de subministrament en un sol esdeveniment, proporcionant una visió global del mercat, nous productes i tecnologies, i oferint als seus expositors la situació ideal per al màrqueting dels seus productes, permetent establir relacions comercials.

La fruita i horta de Catalunya en el mercat internacional

En els últims 5 anys (2016-2021) l’exportació de fruita ha incrementat un 27,26% en valor tenint en compte que el volum ha disminuït en un 2,28%. Aquestes dues dades ens indiquen que estem posant en valor la nostra fruita als mercats internacionals i representant un increment del 30,23% en el rati Valor-Volum d’exportació. En els últims 5 anys, el nombre d’empreses exportadores regulars de fruita i horta ha crescut un 16,60%, passant de les 494 l’any 2016 a les 576 empreses al 2021.

El descens de la producció a causa de les gelades ha tingut conseqüències en les exportacions del 2022: amb dades disponibles dels 11 primers mesos de l’any (gener-novembre), les exportacions han disminuït un 14,41% en volum i un 5,12% en valor, respecte el mateix període de l’any 2021. Productes com les peres, els albercocs i les cireres han sigut els més afectats per aquest descens de les vendes a l’exterior. En canvi, els préssecs i les nectarines, tot i disminuir en volum, han incrementat en valor. Els cítrics s’han mantingut en nivells de 2021 tant en volum com en valor.

Alemanya, principal destí de les exportacions

La Unió Europea és el mercat natural per a la fruita europea i on la majoria dels productors mundials hortofructícoles destinen les seves exportacions. Molts països productors procuren produir cada vegada més, molt per sobre de la seva demanda interna, per vendre a Europa, on gaudeixen d'un tracte preferencial no recíproc quan han de rebre les fruites europees.

Alemanya és el principal destí de les exportacions de fruita de Catalunya amb el 20,6% del total de fruita exportada al món. Al 2021 Catalunya va exportar fruita i horta a Alemanya per valor de més de 207 milions d'euros i en volum 178.803 Tones. La fruita representa el 96% del total i l'horta un 4%. Les principals fruites exportades son les nectarines amb un 28,9% del total, seguides pels préssecs 25,1%, els cítrics 19,7% i els albercocs 5,3%. Les peres i les pomes representen respectivament el 3,9% i el 0,9%.

Alemanya importa anualment 9 milions de tones de fruites i hortalisses per valor de 12.000 milions d'euros (5,5 milions de tones de fruita fresca i 3,5 milions de tones de verdures). La producció de fruita alemanya, en un any típic, ascendeix a uns 1,1 milions de tones i la d'horta a 4 milions de tones. Atès que la demanda continua sent significativament més gran que la producció interna, Alemanya ha de dependre de les importacions, que en la majoria dels casos venen d'altres països europeus. Els principals proveïdors en el segment de fruita i horta són Espanya (Catalunya exporta el 4,86% de l'Estat), Itàlia i França.

El mercat alemany va consumir al 2021 més de 4.479.300 tones de fruita, (26,30% de pomes, 14,76% de cítrics, 4,92% de préssecs i nectarines i 3,01% de peres), representant més del 11% del consum d'Europa i amb una previsió de creixement del 4,8% en els propers 5 anys; xifra destacable per un mercat tan madur i que actualment és el 9è major consumidor mundial en poma, el 15è en pera, el 8è en préssecs i nectarines i el 20è en cítrics.

tracking