SEGRE

Lluitant per la supervivència de la trenca

alt
detail.info.publicated
RedaccióRedactora del digital

Creat:

Actualitzat:

JOSÉ GUERRA

Projecte:

conservació i recuperació de la fauna autóctona

Objectiu:

salvar la trenca, un ocell en "perill crític"

Qui és? José Guerra, de 39 anys, és tècnic de l’associació lleidatana Trenca, entitat que pren el nom d’aquest ocell en perill d’extinció a la Península Ibèrica.

El projecte. José i els seus companys són els encarregats que els pollets de trenca nascuts en captivitat al Centre

de Fauna de Vallcalent s’aparellin amb els que arriben de les migracions, xifra que sol ser força reduïda (19 el 2017 i 7 el 2018). Els motius? “La llargada del viatge a Àfrica; la depredació; l’ús de pesticides que minva la població d’insectes, aliment majoritari de les trenques i també el canvi agrícola en els nostres cultius”, aventura Jose. L’objectiu és aconseguir una colònia viable amb un mínim de parelles reproductores per recolonitzar antics hàbitats. En aquesta línia, a l’estiu està previst reintroduir l’espècie als Aiguamolls de l’Empordà.

Dades d’interès. La trenca és un ocell d’uns 20 centímetres de llarg amb pic en forma de ganxo. Actualment només cria a Lleida, Itàlia, França i Europa de l’Est. El 2009 es va extingir dels Aiguamolls de l’Empordà i el 2010 d’Osca. La trenca passa l’hivern al sud d’Àfrica després d’emprendre una de les migracions més llargues de tots els ocells europeus, ja que es desplaça a l’hemisferi sud passant pel Bòsfor.

Amb el suport d’Endesa

José Guerra, tècnic

Lluitant per la supervivència de la trenca

tracking